2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Háború Ukrajnában

Láncreakció: Oroszország kész segítséget nyújtani a szudáni konfliktus rendezésében + videó

Egy éve tart a háború Szudánban, rendeződik-e a Vörös-tenger térsége? A Nílus vízhozamának csökkenését eredményezheti az etiópiai vízerőmű, miközben Afrikában a háborúk és vízhiány okozza a migrációs hullámokat. A száhel-övezeti befolyásért nagyhatalmak versengenek, orosz kiképzők érkeztek Nigerbe. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértővel és Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével.

  • Láncreakció: Oroszország kész segítséget nyújtani a szudáni konfliktus rendezésében + videó

Oroszország kész segítséget nyújtani a szudáni konfliktus rendezésében, mondta a kartúmi orosz nagykövet.

A szudáni polgárháború 2023. április 15-én kezdődött, amikor a szudáni kormánnyal kapcsolatban álló milícia vezetője megtámadta a szudáni hadsereget, mert csapatait integrálni akarták az állami fegyveres erőkbe. A két hadsereg tábornokai egy éve véres háborút vívnak Kartúmtól Dárfúrig. A nyílt konfliktus átütő hatást gyakorol az egész kistérségre, a többi közt a vörös-tengeri kikötő biztonságát is érintve, amely a jemeni hútik által támadott Bab-el-Mandeb szoroshoz közel van.

A súlyos harcok megfékezésére az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is tárgyalásokat folytatnak. A polgárháború érinti az észak-kelet-afrikai térség vízbiztonságát is, mivel egy Níluson épülő víztározó tárgyalásai félbeszakadtak. A Nagy Újjászületés Gát egy óriási vízerőmű a Kék-Nílus folyón, Etiópia északnyugati részén, amelyet azért terveztek, hogy megoldja a terület áramtermelési problémáit. Felöltéséhez azonban a Nílus egy évnyi vízhozamára van szükség, amely a folyódelta térségében lévő Szudán és Egyiptom számára a vízmennyiség drasztikus csökkenését eredményezheti. Az érintett országok, Etiópia, Szudán és Egyiptom a nemzetközi közösséghez fordultak a Hydase vízerőmű ügyének rendezése érdekében, a tárgyalások azonban a szudáni polgárháború miatt elakadtak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!