2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Hőerőmű robbanás, gázelosztó robbantási kísérlet + videó

A ma délutáni adás vendége volt Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Toldi Ottó a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója, és kapcsoltuk Skypon Drozdek Ferencet volt csehországi diplomatát. A mostani műsorban szó volt arról, hogy saját európai nukleáris védőháló létrehozását javasolja az Európai Parlament alelnöke.

  • Háború Ukrajnában: Hőerőmű robbanás, gázelosztó robbantási kísérlet + videó

A tartalomból:

  • Súlyos csapást mértek az oroszok az ukrán fegyveres erők selidovoi katonai gyakorlóterére, ahol az Advijivka védelméhez képeztek ki új egységeket. A közösségi oldalakon keringő információk szerint mintegy 1500 katona tartózkodott a bázison, amelyet tegnap este kazettás bombatámadás ért. A hírek szerint az ukránok harci repülőgépekkel és helikopterekkel evakuálták a sebesülteket, az áldozatok száma egyelőre nem ismert. Az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij elrendelte az veszteségei felmérését.
  • Támogatta az amerikai szenátus a törvényjavaslatot, amely 95,3 milliárd dolláros segélyt biztosítana Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. A csomag most kerül majd a Képviselőház elé, de a republikánusok előre jelezték, hogy nem fogják elfogadni. A segélycsomagról szóló tervezetből kimaradt az amerikai határvédelem megerősítése, amelyet a republikánusok feltételként szabtak. Ukrajna mintegy 60 milliárd dollár támogatást kapna amerikai költségvetési pénzből.
  • Az Egyesült Államok 15 év után először nukleáris fegyverek telepítésére készül az Egyesült Királyságban, mivel az orosz fenyegetés növekszik – derül ki a The Telegraph által látott Pentagon-dokumentumokból. Az USA 2008-ban eltávolította a nukleáris rakétákat az Egyesült Királyságból, mivel úgy ítélte meg, hogy a hidegháborús fenyegetés csökkent. Most azonban a Pentagon-iratokban szereplő beszerzési szerződésekből kiderült, hogy a Suffolkban lévő RAF Lakenheath új létesítményében az Egyesült Államok a hirosimai bombánál háromszor erősebb nukleáris robbanófejeket kíván elhelyezni a légibázison. Az amerikai csapatok számára kialakított új lakóépület építése júniusban kezdődik. Oroszország kijelentette, hogy az amerikai fegyverek Nagy-Britanniába telepítését Moszkva „eszkalációnak” tekintené, és London „kompenzáló ellenintézkedésekkel” fog szembenézni.
  • Drozdek Ferenc volt csehországi diplomata a következőkről beszélt:

     -Miért retteg ennyire a cseh politikai vezetés Trump visszatérésétől, és miért gondolják úgy, hogy ebből hátránya származhat Európának?

    -Csehország továbbra is erőteljesen támogatja Ukrajnát, de ez egységes álláspont?

     

  • Nagy erejű robbanás történt Irán fő földgázvezetékein: az ország középső illetve a déli részén fekvő tartományokban, Borujen és Safashahr városa mellett. A nagynyomású gázvezetékek hatalmas lángokkal égnek, de áldozatokról nem érkezett jelentés. Irán gázszállító hálózata stabil, a szabotázscselekmények ellenére is – mondta az Iráni Nemzeti Gázipari Vállalat diszpécserigazgatója a sajtónak. Teherán korábban hibáztatta Izraelt egy szabotázskampányért, amely gyárakat és katonai létesítményeket semmisített meg vagy károsított meg, különösen azokat, amelyek a fegyverek fejlesztéséhez és az iráni nukleáris programhoz kapcsolódnak.
  • Tábori kórház létesülhet a Gázai övezetben - közölték hivatalos egyesült arab emirátusokbeli források. § Negyven segélyszállító teherautó érkezik a rafahi átkelőnél Egyiptomból a palesztinok lakta térségbe. Az intézményre azért van szükség, mert a többi kórházban nem lehet már ellátni a sebesülteket. A Hamász tájékoztatása szerint az egyik intézményben több civil életét vesztette egy izraeli lövedék becsapódása miatt. Az izraeli hadsereg egységei körülveszik eközben az Indonéz Kórházat, ahol mintegy kétszáz fős személyzet mellett több ezer, otthonából elmenekült gázai is található.
  • Az Európai Unió úgy döntött, hogy saját missziót hoz létre a Vörös-tenger hajózásának biztonsága érdekében. A kérdést eredetileg februárban kellett volna megvitatni, de a találkozóra végül tegnap került sor. Most a fő kérdés az, hogyan szervezik meg a missziót. Tegnap újabb csapást mért a vörös-tengeri hajózást veszélyeztető húszi lázadókra az amerikai-brit légierő Jemenben. Ugyanakkor a Vörös-tenger ellátási útvonalain a biztosítótársaságok már elutasítják az amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók biztosítását. Marcus Baker, a Marsh McLennan biztosításközvetítő és kockázati tanácsadó cég munkatársa a CNN-nek azt mondta: a biztosítási piac „szigorodik”, és a nyugati hajókra vonatkozó díjak „tovább emelkedhetnek”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!