2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd eurós havi részletet utalt át Ukrajnának

Brüsszelben tüntettek a kelet-európai gazdák, hogy ne érkezhessenek az unióba rossz minőségű és GMO-fertőzött ukrán mezőgazdasági termékek.

  • Háború Ukrajnában: Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd eurós havi részletet utalt át Ukrajnának

Témáink:

  • Hatalmas amerikai hadihajó érkezett Norvégia partjaihoz az eddigi legnagyobb NATO-hadgyakorlatra, amit május 15 és 26 közt tartanak, mintegy 140 ezer szövetségi katona részvételével. A világ legnagyobb repülőgép-hordozója, a USS Gerald R Ford behajózott Oslóba a NATO erődemonstrációjaként a szövetség és Oroszország közötti fokozott feszültség idején. A hajó és legénysége az elkövetkező napokban a norvég fegyveres erőkkel tart majd gyakorlatot az ország partjai mentén. Vlagyimir Putyin szerint a világ egyre instabilabbá válik, az államok közötti feszültség újabb gócpontjai keletkeznek. Az orosz elnök a Nemzetközi Biztonsági Konferencián szólalt fel, ahol konkrétan világháborús veszélyről beszélt.
  • Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd eurós havi részletet utalt át Ukrajnának az unióban tavaly elfogadott 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag részeként. A rendkívüli segély lehetővé teszi Ukrajnának, hogy biztosítsa az ország gazdasági stabilitását és helyreállítsa a háború során megsérült kritikus infrastruktúrát. Eközben Brüsszelben tüntettek a kelet-európai gazdák az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításáért, mert a rossz minőségű és sokszor GMO-fertőzött ukrán mezőgazdasági termékek elárasztották az uniós piacot.
  • A katari energiaminiszter a „még eljövendő legrosszabbra” figyelmeztet az európai olaj- és gázhiány miatt. A katari világgazdasági fórumon Szaad al-Kábi azt mondta: „Az egyetlen dolog, ami idén megmentette Európát, a meleg tél és a gazdaság lassulása volt. A olaj- és gázbefektetések hiánya azonban globális válságot fog okozni, amikor újra beindul a gazdaság és nem lesz elég energia utánpótlás, illetve ha jön egy igazi tél. A katari energiaminiszter szerint ha az európai vezetőknek megfelelő terveik vannak, és leülnek a termelőkkel, ahelyett, hogy az olaj- és gáztársaságokat démonizálják, akkor lesz ésszerű megoldás.
  • Jelenleg több amerikainak vannak anyagi gondjai, mint a koronavírus-járvány után, írja a Bloomberg jelentése a népszámlálási hivatal adatai alapján. A lakosság hitelkártya tartozásai pedig összesen 986 milliárd dollárra rúgnak – jelentette a New York-i FED május 15-én.“Mivel az infláció közel 40 éves csúcsra emelkedett, sok fogyasztó a hitelt használta fel költségvetésének kezelésére, ami rekord vagy rekordközeli magas egyenlegekhez vezetett” – mondta Michele Raneri, a TransUnion amerikai kutatási és tanácsadási szervezet alelnöke sajtóközleményében.
  • Tegnap ismét tárgyalóasztalhoz ült Joe Biden és Kevin McCarthy, a kongresszust vezető republikánus képviselő a Fehér Házban, hogy megállapodjanak az USA 31ezer 4száz milliárd dolláros adósságplafonjának megemeléséről a technikai csőd, vagyis a fizetésképtelenség elkerülése érdekében. A republikánusok garanciákat akarnak a költségvetési kiadáscsökkentésről ahhoz, hogy megszavazzák. A megbeszélést mindkét fél eredményesnek nevezte. Rövid az idő: már csak napok vannak hátra, mire a kormánynak elfogy a készpénze a számlák kifizetésére. Amennyiben nem sikerül időben megegyezésre jutni, az a Wall Street összeomlását idézné elő, és az amerikai gazdaságot a recesszió felé sodorná, de globálisan is súlyos következményei lennének, hiszen számos országnak dollárban vannak a tartalékai. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta: "az Egyesült Államok soha nem lesz csődhelyzetben. Mi fizetjük a számláinkat, soha nem hibáztunk a történelemben, és soha nem is fogunk".

Vendégeink voltak a stúdióban Bogár László és Boros Imre közgazdászok.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ujjong a Hamász

Ujjong a Hamász

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom pénteken üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) véleményét, amely szerint törvénybe ütköző, hogy Izrael továbbra is megszállva tartja az 1967-ben megszállt palesztin területeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában - Megpróbálták megölni Putyint + videó

Háború Ukrajnában - Megpróbálták megölni Putyint + videó

Az ukrán biztonsági szolgálatok sikertelenül próbáltak merényletet elkövetni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - ezt állítja a szervezet vezetője. Erről beszélt a Háború Ukrajnában című műsorban Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Stier Gábor a Moszkvater.com főszerkesztője Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!