2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben: Zelenszkij szerint Kína szabotálja a békekonferenciáját és Oroszországot támogatja + videó

Nógrádi György, Szomráky Béla és Dunda György élőben elemezték a legfrissebb világpolitikai híreket.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben: Zelenszkij szerint Kína szabotálja a békekonferenciáját és Oroszországot támogatja + videó

Hétvégén az orosz erők fölénybe kerültek a fronton és ukrán katonai célpontokat találtak el, köztük energetikai létesítményeket és légvédelmi rendszereket – számolt be róla az orosz védelmi minisztérium. Az ukrán erők ugyanezen a napon kijelentették: a pokrovszki irányú súlyos csatákban gyengítették a Föderáció offenzíváját.

Továbbra sincs jele annak, hogy közelebb került volna a béke, de nem csak a folyamatos rakétacsapások miatt.

Az amerikai elnök titokban engedélyt adott Ukrajnának, hogy az általuk adott fegyverekkel orosz területeken csapjon le – számolt be a Politico.

Ezt megerősítette Washington külügyminisztere is.

Az elmúlt hetekben Ukrajna hozzánk fordult, és engedélyt kért az általunk biztosított fegyverek használatára az agresszió elleni védekezésben. Beleértve a határ orosz oldalán tömörülő, majd Ukrajna felé támadó orosz erőkre is. Ez eljutott az elnökhöz. Ahogyan hallották beleegyezett a fegyverek fent említett használatába

– jelentette ki Antony Blinken.

Joe Biden kijelentésére az ukrán elnök Szingapúrban reagált vasárnap. Volodimir Zelenszkij azért látogatott a városállamba, hogy részt vegyen Ázsia első számú biztonsági csúcstalálkozóján, melyet a londoni székhelyű Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szervezett.

Hálásak vagyunk, Joe Biden elnöknek, hogy nemrégiben lehetővé tette számunkra, hogy többszörös kilövésű tüzérségi rakétarendszert használjuk Harkiv régióban a szomszédos orosz területek ellen – jelentette ki az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij azonban köszönetéhez hozzátette: ez nem elég!

További hírek röviden:

  • A Kremlnek tudomása van arról, hogy amerikai fegyverrel már megkíséreltek csapást mérni orosz területre az ukrajnai háború során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Svédországban tartózkodik, hogy több fegyvert kérjen öt észak-európai szövetségesétől az orosz támadás ellensúlyozására. Zelenszkij Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország és Izland állam-, illetve kormányfőivel tárgyalt.
  • Moszkva "Külföldi ügynöknek" minősítette a márciusi elnökválasztás korábban elutasított jelöltaspiránsát; Jekatyerina Duncova volt televíziós újságíró neve péntek este került föl az igazságügyi tárca ügynöklistájára. Az indoklás szerint Duncova "Oroszországról hamis, az országot negatív színben feltüntető információkat terjesztett".
  • Az Észak-Korea és Oroszország közötti katonai együttműködés veszélyeire figyelmeztetett szombaton a dél-koreai védelmi miniszter, aki szerint bizonyíték van rá, hogy az orosz fél Észak-Koreából illegálisan szerzett fegyvereket is bevet az ukrajnai háborúban.
  • Zelenszkij a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a békében élő nyugati országoknak "más prioritásaik" vannak, és "érthető módon nem osztják" Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait. Az elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki vasárnap Szingapúrban találkozott az amerikai védelmi miniszterrel, azt mondta, csalódott amiatt, hogy néhány nagyhatalom vezetője nem vállalta részvételét az Ukrajnáról szóló, Svájcban tartandó békecsúcson.
  • Több mint száz ország és szervezet vállalta, hogy részt vesz a júniusra tervezett svájci csúcstalálkozón – mondta Zelenszkij, és sürgette az ázsiai-csendes-óceáni térség országait, hogy csatlakozzanak.
  • Az orosz erők csapást mértek vasárnap délelőtt a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, Izjum közelében lévő Andrijivka településre, aminek következtében két idős ember, egy 76 éves nő és egy 85 éves férfi megsérült – közölte a régió kormányzói hivatala.
  • Odesszából is robbanásokat jelentettek. Az ukrán hadsereg légiriadó közben jelentette, hogy egy "nagy sebességű célpont" tart a város felé. Az Ukrajnát éjszaka támadó 25 Sahid csapásmérő drónból 24-et megsemmisítettek. A déli Mikolajiv város közelében egy lelőtt drón roncsai tüzet okoztak. Kijev cáfolta, hogy az orosz hadsereg ukrán hadihajókat talált el.
  • Elfoglalta a donyecki régióban lévő Umanszke települést az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult és 16 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. Az ukrán hadseregnek több mint másfél ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.
  • A NATO keleti szárnyának utóbbi időben történt megerősítése Oroszország elrettentését szolgálja – jelentette ki Olaf Scholz. A német kancellár azt hangsúlyozta, hogy Moszkva előtt is világosnak kell lennie: a katonai szövetség szükség esetén kész megvédeni magát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!