2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben: Csatlakozhat-e Ukrajna az EU-hoz? + videó

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője és Dunda György élőben elemezték a legfrissebb háborús híreket.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben: Csatlakozhat-e Ukrajna az EU-hoz? + videó

Újabb dróntámadásokat hárított el az ukrán légvédelem, mialatt az orosz csapatok fokozták a támadásokat Avgyijivka ellen.

Eközben Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és az európai támogatási csomagokkal kapcsolatos bizonytalanság veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását.

A BBC beszámolója szerint elesett az orosz Északi Flotta 14. hadtestének parancsnokhelyettese, Vlagyimir Zavadszkij a "különleges hadművelet" övezetében. Meg nem erősített hírek szerint egy akna végezhetett a vezérőrnaggyal. Az orosz–ukrán harcok kirobbanása óta Zavadszkij a hetedik orosz tábornok, aki elesett.
Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint három frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban több mint 800 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán. A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb rohamot Liman térségében indította, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, pedig Donyeck térségében szenvedte el.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Ukrajna képes-e folytatni az Oroszország elleni védekezést, ha a nyugati források továbbra is késnek.

A Fehér Ház levélben figyelmeztette az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy az év végére elfogynak az Ukrajnának nyújtott segélyek.
Ugyanakkor az EU saját finanszírozási csomagjának elfogadásáért küzd, amely a blokk jövőbeni közös költségvetésének része lenne.

A washingtoni és brüsszeli finanszírozás nehézségei miatt Kijevben aggodalomra ad okot, hogy a nyugati támogatók „elfáradtak” az elhúzódó csata miatt.

Az orosz védelmi minisztérium egy település bevételét jelentette be.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok, haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légvédelmi lokátorokat összeszerelő és javító üzemet, több üzemanyagraktárt, egy Míg-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet és öt harckocsit említ.

 A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Pologiban két nő megsebesült. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a déli Odessza megyében tett munkalátogatást, amelyen főként a régió katonai védelméről és a gabona tengeri szállításáról tanácskozott helyi vezetőkkel.

Ukrajna kilenc régiójában 368 településen megszakadt az áramellátás a napok óta tartó zord időjárás miatt.

Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától, Moszkva évről évre Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét.

 

A Gázai övezetben hétfő este minden távközlési, kommunikációs és internet-hozzáférés megszűnt - közölte a Paltel palesztin szolgáltató.

A jelentések szerint először Gáza északi részén szakadt meg a kommunikációs hálózat, majd a teljes övezetben.

A társaság közleménye szerint a szolgáltatás a hálózat fő elemeinek leválasztása miatt szakadt meg, tekintettel a fokozódó izraeli csapásokra az ostromlott Gázában. Október 7. óta ez a 4. alkalom, hogy az ostromlott enklávéban megszakították a távközlési szolgáltatásokat.

Az, hogy a Hamásznak a vezetése és mondjuk a különböző hadállásai közötti kommunikáció megszakad ez azt jelenti, hogy mondjuk úgy megvakítják őket. Innentől kezdve nem tudják azt, hogy melyik területet éri támadás, nem tudják azt, hogy hová lehet menekülni, vagy nem tudják azt, hogy éppen az izraeli hadsereg mely területeket támadja intenzíven vagy hol vannak bent a különleges műveleti erők. Tehát az iraeli csapásoknak a Hamász felé egyfajta erősödését jelzi.” - mondta Horváth József. 

Az Egyesült Államok egyeztetéseket folytat szövetségeseivel és partnereivel a kereskedelmi hajók számára nyújtandó haditengerészeti kíséretről a Vörös-tengeren.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Jake Sullivan azt mondta:

„Ez globális ügy, hiszen a nemzetközi hajózás biztonságát veszélyeztették a Jemen egy részét uraló húszi lázadók, a célba vett hajók pedig összesen 14 országhoz köthetők.”

A hétvégén három kereskedelmi hajót ért támadás. 

Szomália partjainak közelében és az Arab-öbölben már létezik nemzetközi gyakorlat a biztonsági kíséretre.
Jake Sullivan egyben cáfolta a húszik szóvivőjének vasárnapi szavait, hogy izraeli hajókról lett volna szó.

Megismételte, hogy ugyan a támadásokat a jemeni húszik követték el, de a fegyvereket Teherán biztosítja számukra, ezért az akciókért az Egyesült Államok Iránt tartja felelősnek.

Három kereskedelmi hajó ellen Jemen felől végrehajtott négy rakéta- és dróntámadás semlegesítésében nyújtott segítséget az amerikai haditengerészet Vörös-tengeren szolgálatot ellátó hajója.

A USS Carney romboló a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szoros térségében több segélykérést kapott támadás alá került kereskedelmi hajóktól.

Az amerikai hadsereg Központi Parancsnokságának közleménye megállapítja, hogy az incidensek közvetlen fenyegetést jelentettek a nemzetközi kereskedelemre és a hajózás biztonságára, valamint veszélyeztették a nemzetközi legénységek életét. Az amerikai értékelés szerint ugyan a támadásokat közvetlenül a húszik indították, de azokat Irán tette lehetővé az iszlamista fegyveresek számára. 

A Fehér Ház illetékesei vasárnap annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a húszi lázadók célpontja egyetlen esetben sem az amerikai hadihajó volt.

 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!