2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában – Atomerőműveket építene Ukrajna + videó

A stúdióban Kusai Sándor volt pekingi nagykövet és Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója volt a vendégünk, valamint kapcsoltuk Belgrádból Tesa Tesanovic szerb újságírót, mivel a koszovói helyzet a témája az ENSZ Biztonsági Tanács mai ülésének.

  • Háború Ukrajnában – Atomerőműveket építene Ukrajna + videó

A tartalomból:

  • Pristina február elsejétől megtiltotta a szerb dinár használatát Koszovó területén, holott az ország északi, többségében szerbek lakta részén ezt a fizetőeszközt használják. Szerbia szerint ez nyílt provokációt jelent és nehéz helyzetbe hozza az ott élő szerb kisebbséget. Sőt, Belgrád szerint, ez a döntés akár veszélybe is sodorhatja az egész helyi szerb intézményrendszert. „A végső cél a szerbek elűzése Koszovóból, illetve olyan légkör megteremtése, amelyben ők maguk döntenek úgy, hogy a továbbiakban lehetetlen megmaradniuk Koszovóban” jelentette ki a szerb külügyminiszter Ivica Dacic. Pristina döntése követően, Belgrád egy rendkívüli ENSZ Biztonsági Tanács ülést kezdeményezett, amelyen személyesen jelen lesz Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök. Ez a feszült helyzet ráadásul különleges kontextusban zajlik, mivel kedden Belgrádban megalakult az új kormány.
  • Oroszország azt tervezi, hogy 2030-ig csaknem megháromszorozza LNG-exportkapacitását, négy új terminállal az északi-sarkvidéken, ami több bevételt hozna Moszkva Ukrajna elleni háborújához. Ukrajna szövetségesei azonban erős befolyással bírnak az orosz LNG-exportra, írja Andrij Zhupanyn, az ukrán parlament földgázpolitikával foglalkozó bizottságának elnöke. Az elmúlt napokban az LNG a viták középpontjában állt: London azt akarja, hogy Európa ne vásároljon több orosz LNG-t, eközben Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy környezetvédelmi okokból leállítja a cseppfolyósított gáz exportját. Európa ellátása tehát sok szempontból veszélybe kerül.
  • Ukrajna arra számít, hogy idén nyáron vagy ősszel megkezdi négy új atomerőmű építését - mondta German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter a Reuters hírügynökségnek. Ma az Ukrajna által ellenőrzött területen három atomerőmű állítja elő az ország villamosenergia-szükségletének több mint 55%-át, de Ukrajna bővíteni akarja az ágazatot. Eközben Németország miután leállította az összes atomerőművét milliárdokat tervez költeni gázüzemű erőművek építésére. A német kormány úgy döntött, hogy 16 milliárd eurót fordít négy nagy földgázerőmű építésére. A német zöldek egyenlőre nemigazán tudták megmagyarázni a környezetet terhelő régi megoldás visszavezetését.
  • Élesedik a balti államok ellentéte Oroszországgal. Lettország, Litvánia és Észtország ügyvivőit bekérették az orosz külügyminisztériumba. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményre és az általános nemzetközi gyakorlatra hivatkozva Moszkva azt követeli, hogy a Balti-államok garantálják területükön a biztonságot az orosz elnökválasztási szavazás idején. A régióban más fejlemények is azt mutatják, hogy egyre nagyobb a feszültség: Oroszország nem zárja ki, hogy kilép az Északi-sarkvidéki Tanácsból, ha annak tevékenysége nem felel meg Moszkva érdekeinek. Mindeközben Lettország újra bevezette a sorkatonaságot.
  • Irán, Kína és Oroszország közös haditengerészeti gyakorlatot tart március vége előtt – jelentette be az iráni haditengerészet parancsnoka, Shahram Irani ellentengernagy. A Tasnim iráni hírügynökség szerint más országok is meghívtak a hadgyakorlatra, amelynek célja ,, a regionális biztonság biztosítása a résztvevők közös érdekében’’. Ez a típusú háromoldalú gyakorlatot nem az első: tavaly márciusban Oroszország, Kína és Irán a Maritime Security Belt 2023 elnevezésű gyakorlatot tartotta az Arab-tengeren, Chabahar iráni kikötő partjainál.
  • Ha nem töröljük el a Hamászt, várhatjuk a következő terrortámadást –  jelentette ki Benjamin Netanjahu szerdán egy sajtótájékoztatón. A jelenleg mindkét oldalról érkező nyilatkozatok erősen arra utalnak, hogy a várva várt izraeli-Hamász tűzszünet egyszerűen nem fog megvalósulni. Az izraeli 12-es csatorna szerint Netanjahu azt mondta Anthony Blinkennek, hogy teljesen felszámolná a Hamászt a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Így nem csak, hogy nincs tűzszüneti megállapodás a láthatáron, de a háború akár ki is terjedhet. Eközben, Szaúd-Arábia világossá tette, hogy a szaúdi-izraeli béke lekerül az asztalról mindaddig, amíg nem ismerik el "a független palesztin államot az 1967-es határok mentén".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Új gazdaságpolitikára van szükség az Európai Unióban + videó

Új gazdaságpolitikára van szükség az Európai Unióban + videó

Érdeke a blokkosodás az Egyesült Államoknak - jelentette ki a Századvég Intézet igazgatója. Hortay Olivér szerint, ha pedig egy mélyülő kereskedelmi konfliktust kezd az Európai Unió Kínával, akkor még az orosz szankcióknál is sokkal súlyosabb következményekre kell felkészülnie.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!