2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Aresztovics volt elnöki tanácsadó indul a következő választáson Zelenszkij ellenfeleként

Az adás vendégei a stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő, és Csizmadia Tamás jogász, elemző voltak. Továbbá kapcsoltuk Kusai Sándor, volt pekingi nagykövetet, mivel délután lejár a határideje a Hezbollah ultimátumának, amelyben felszólították az izraeli hadsereget a Gázai övezet elleni támadások leállítására.

  • Háború Ukrajnában: Aresztovics volt elnöki tanácsadó indul a következő választáson Zelenszkij ellenfeleként

A tartalomból:

  • Ukrán drónok támadták a Zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő Energodar városát, ami súlyosan megsértette a nukleáris és fizikai biztonság elveit – közölte az orosz külügyminisztérium.
  • Eközben az éjszaka folyamán két szétszerelt amerikai F-16-os vadászgép érkezett Lengyelországból Ukrajnába, ezzel ötre emelkedett a leszállított repülők száma – állítja a Rybar blog. A Rybar szerkesztői szerint az F-16-osok elsődleges célpontjai a MiG-31-es vadászbombázók és az A-50-es légtérellenőrző repülőgépek lesznek, és azt állítják, hogy az ukránnok az ehhez szükséges amerikai AIM-120D levegő-levegő rakétákat is megkapták.
  • Közben az amerikai kongresszus felszólította Biden elnököt, hogy helyezzen át ATACMS rakétákat Ukrajnába, hogy Kijev célpontokat találhasson el a Krímben.
  • A Politico szerint „az ukrán tisztviselők és európai szövetségeseik fokozzák lobbikampányukat az Egyesült Államokban az új fegyverek és kiképzés érdekében”.
  • Bejelentette Olekszij Aresztovics, hogy indul a következő elnökválasztáson. Zelenszkij kihívójaként. A 45 éves blogger, színész, felderítőtiszt és katonai tanácsadó Grúziában született, és korábban tagja volt Zelenszkij elnök stábjának is, ahol jó ideig katonai szóvivőként szolgált. Már 2019-ben megjósolta a putyini inváziót Ukrajna ellen, és további háborúkat is kilátásba helyezett Oroszországgal 2030-ig. Alekszij Oresztovics békét kötne Oroszországgal és átengedné a keleti területeket.
  • Sajtóértesülések szerint Prigozsin fia veheti át a Wagner csoport vezetését. A Wagner jelenléte Afrikában továbbra is jelentős, bár sok zsoldos belépett az orosz hadseregbe.
  • Ukrán újságírók figyelmeztették a moldovaiakat egy lehetséges válságra és háborúra. A népszerű Legitimnyij tévécsatorna Diana Pancsenko ukrán újságírónőt idézte, aki korábban úgy fogalmazott, hogy Moldovában minden az “ukrán forgatókönyv” szerint zajlik.
  • A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet. Két család jutott ki a térségből, akik már biztonságban Egyiptom területére érkeztek.
  • Eddig 361 külföldi útlevéllel rendelkező személynek és 81 sebesültnek engedélyezték, hogy Gázából belépjen Egyiptomba.
  • Újabb segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe, miközben az izraeli hadsereg körbezárta Gáza városát.
  • Hat repülőgépet észleltek Szaúd-Arábia területe felett, amelyek a bahreini amerikai haditengerészeti támaszpontról szálltak fel. Az izraeli hadsereg közölte: rakétahajókat telepített a Vörös-tengerre, egy nappal azután, hogy az Iránnal szövetséges húszi mozgalom rakéta- és dróntámadásokat indított Izrael ellen Jemenből.
  • A Hezbollah vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy ma délután 15 órakor lejár a határideje az ultimátumnak, amely szerint ha nem vonják ki a Gázai övezetből az izraeli csapatokat, a Hezbollah háborút indít Izrael ellen Libanonból.
  • Izrael visszaküldi a Gázai övezetbe a gázai munkásokat és minden kapcsolatot megszakít az iszlamista szervezet által ellenőrzött területtel – derült ki az izraeli biztonsági kabinet péntekre virradóra kiadott közleményéből.
  • Az amerikai Képviselőház elfogadta az Izrael anyagi támogatásáról szóló republikánus törvényjavaslatot, a jogszabály 14,3 milliárd dollárt biztosítana Izraelnek a Hamász elleni háborúhoz. A Pentagon „nem szabott határt” az Izraelnek szállított fegyverek kapcsán. Lindsey Graham szenátor (R-SC) kedden azt mondta, hogy „nem szabadna korlátozni”, hogy Izrael hány civil áldozatot követel a Gázai övezet bombázása során.
  • Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szerint az izraeli csapások a Jabalia menekülttábor ellen „háborús bűnökkel érhetnek fel a civil áldozatok magas száma miatt. Izraeli harci gépek szerdán másodszor is csapást mértek Jabaliára.
  • Az Amnesty International megerősítette, hogy Izrael gyújtófegyvert, fehér foszfort tartalmazó tüzérségi lövedéket használt a Gázai övezetben és Libanonban. A fehérfoszfor felhasználását a nemzetközi humanitárius jog korlátozza: nem használható lakott polgári terület vagy polgári infrastruktúra ellen.
  • Múlt héten Yisrael Katz izraeli energiaügyi miniszter a Bild című német bulvárlapnak azt mondta, hogy Izrael gázai hadjárata a „radikális iszlám elleni harmadik világháború” része.
  • Az Egyesült Arab Emírségek figyelmeztetnek a gázai háború regionális átgyűrűzésének veszélyére.
  • Az iráni legfelsőbb vezető tanácsadója megnemtámadási szerződés aláírására szólította fel a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagjait. Az Oroszországot, Kínát, Indiát, Iránt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Pakisztánt, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt összefogó szervezet országainak fontolóra kellene venniük egy megnemtámadási szerződés aláírását – mondta Rahim Safavi, kínai látogatásán.
  • Egy megnemtámadási egyezmény azt is jelentené, hogy a világ legerősebb hadseregeivel rendelkező nagyhatalmak fognak össze.
  • Az amerikai kongresszus szerdán elfogadott egy határozatot, amely azt állítja, hogy Irán rendelkezik mindennel, ami egy atomfegyverhez szükséges, emiatt pedig az USA-nak minden szükséges eszközt be kell vetnie annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Műsorvezető: Virághalmy Sarolta

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!