2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Amerikai LNG-üggés váltja fel az orosz gázt?

Vasárnap lép életbe az Oroszországgal szembeni olajszankció második fázisa. A stúdióban Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője. Adásunkban kapcsoltuk Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt is. Műsorvezető: Árendás Péter.

  • Háború Ukrajnában: Amerikai LNG-üggés váltja fel az orosz gázt?

Február 5-étől finomított orosz kőolajjal nem lehet majd kereskedni az uniós tagországok közt. Az intézkedés alól - komoly diplomáciai erőfeszítések után - Magyarország, azaz a MOL mentességet kapott.A szakértők szerint ennek ellenére, emelkedni fognak az árak, mivel az Unió eddig is dízelhiányban szenvedett, a feldolgozó kapacitások szűkösek, ezért eddig is importra szorult.A behozatal nagy részét pedig Oroszország fedezte.

A megoldás nem látszik, az újabb szankció február 5-én életbe lép, ám a kieső orosz kőolaj pótlására eddig nem sok ötlet érkezett.

A szankciók előtti szintre állt vissza Oroszország tengeri szállításainak nagysága - mondta az Index megkeresésére az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány energetikai elemzője. A portál szerint ugyanakkor változást jelentett, hogy átrendeződött az egyes exportcélországok súlya. Európa részaránya jelentősen csökkent, eközben Egyiptom és más megrendelők részesedése gyarapodott. Ezzel együtt az ismeretlen célállomásokra irányuló szállítmányok aránya szintén nőtt, Oroszország a szankciókból tehát nem rosszul, hanem legalábbis veszteség nélkül került ki egyelőre.

Teljes adás: 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!