2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Háború Ukrajnában

A NATO vezetése Kijev szemüvegén keresztül nézi a háború fejleményeit

Az ukránok betörése a Kurszk régióba Kijev önvédelemhez való joga alá tartozik – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Mint ismert, az ukránok augusztus 6-án behatoltak Oroszországban a Kurszk régióba.

  • A NATO vezetése Kijev szemüvegén keresztül nézi a háború fejleményeit

Legitimnek mondható Ukrajna behatolása az orosz Kurszk régióba, az akció Kijev önvédelemhez való joga alá tartozik – idézte Jens Stoltenberget a Reuters egy német hetilapnak adott nyilatkozata alapján. A NATO-főtitkár szerint Ukrajnának joga van megvédeni magát, a nemzetközi jog alapján a határt is átlépheti emiatt.

Jens Stoltenberg jelezte, hogy a NATO-t nem tájékoztatták előzetesen Ukrajna terveiről, és nem is játszott benne szerepet. Azzal folytatta, hogy Ukrajna kockázatot vállal az orosz területeken való előrenyomulással, de rajta múlik, hogyan milyen katonai stratégiát választ. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világossá tette, hogy a művelet célja létrehozni egy ütközőzónát a határon túlról érkező további orosz támadások megelőzése érdekében – emlékeztetett. 

Mint ismert, az ukránok augusztus 6-án behatoltak Oroszországban a Kurszk régióba, közben pedig a moszkvai csapatok nyomulnak előre a kelet-ukrajnai Pokrovszk felé.

A kurszki behatolás a NATO-Ukrajna Tanács szerdai ülésén is téma volt. A NATO-tagországok ezen megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett. A tanácsot Kijev kérésére hívták össze miután a közelmúltban Oroszország számos légicsapást mért ukrán civilekre és az ország infrastruktúrájára.

A csaknem 420 ezres orosz város, Kurszk neve már az ukrán betörés előtt elhíresült. Itt próbálták megállítani a 2. világháborúban brutális tempóban Moszkva felé nyomuló német hadseregcsoportot.

 Forrás: Világgazdaság

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!