2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Globál: Saját kriptovalutát vezetne be a Facebook 2020-ban

2019. július 2., kedd 22:53

A Facebook már több mint egy éve dolgozik Project Libra kódnéven egy saját kriptovaluta-alapú fizetési rendszeren.

Kriptovaluta, a nemzetek és bankok felett átívelő pénzügyi rendszer. Hatással lehet-e egy ország sorsára egy óriáscég, amely virtuális pénzeket mozgat? A Globálban ma erre keressük a választ, jó estét kívánok! A Facebook bejelentette, hogy Libra néven saját kriptodevizát, tehát egyfajta virtuális pénzt hoz létre az online fizetések lebonyolítására, és jövőre el is indítja a szolgáltatást. A librát száz partnervállalat együtt menedzseli, árfolyama számos devizához és más eszközhöz kötött lesz. Célként azt jelölte meg az óriáscég, hogy fizetési lehetőséghez juttassa a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Mi lenne, ha a pénzünk valóban globális lenne, stabil és biztonságos? - reklámozza már most kriptovalutáját a Facebook. A közösségi oldalt üzemeltető világcég azt ígéri, hogy a bankokon felül álló virtuális valutával mindenkinek hozzáférést tudna biztosítani a globális piachoz függetlenül a földrajzi helytől, és az illető anyagi lehetőségeitől, ezen kívül mindenki egyenlő feltételekkel érhetné. A technológiai óriás június 18-án mutatta be tervét a sajtónak, a piac szereplői közül a Visa, a Mastercard és a PayPal is jelezte, hogy részt venne a bevezetésben. A Facebook a lépéssel bővíti tevékenységi körét és közösségi oldalához kapcsolódva beszáll az internetes kereskedelembe. Minden bizonnyal hamar a globális online pénzpiac egyik legerősebb szereplőjévé válik.

A társadalmi-gazdasági élet szereplői szerint ugyanakkor komoly kockázatokat rejt a vállalat terve. A Facebook egyesek szerint a világ legnagyobb hatalma lehet, és ezzel gyengítheti a demokráciát, sőt még a legálisan megválasztott kormányok szuverenitását is. Ed Conway, a Times publicistája egyenesen arról ír egy cikkében, hogy ha bevezetik, Mark Zuckerberg cége a legerősebb kormányokénál is nagyobb hatalomra fog szert tenni. Matt Stoller, az amerikai trösztellenes Open Markets Institute elemzője példának felhozza, hogy a vállalat akár kormányok ellenében is felléphetne. Azt is megjegyzik, hogy egy erős kriptovaluta meggátolná a nemzetközi szankciók hatékonyságát, mivel kikerülhetőek lesznek a bankok. Több szakértő is aggályokat fogalmazott meg a személyes adatok védelmével kapcsolatban annak ellenére, hogy a Facebook felajánlotta együttműködését a kormányoknak ezen a területen. A fent említett problémák miatt a publicisták általában is furcsának találják, hogy a világcég az egyéni szabadság eszközeként akarja beállítani a Librát. 

HírTV