2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Globál

Globál: Nem volt még ennyi embert érintő karantén a történelemben

Elkeseredett harcot folytat Kína és a világ, hogy meggátolja a Koronavírus terjedését. Az emberre eddig veszélytelen fertőzést először a közép-kínai Hupej tartomány központjában, Vuhanban diagnosztizálták. Azóta a vírus fertőzőképességének és a globalizációnak köszönhetően a világ minden pontján feltűntek már betegek. Nehéz kiszűrni, ugyanis csak laboratóriumi módszerekkel lehet megbizonyosodni arról, hogy valóban a koronavírus okozza-e a fertőzést.

  • Globál: Nem volt még ennyi embert érintő karantén a történelemben

Teljesen kiürült a 22 milliós kínai főváros, miután a hatóságok arra utasították a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Így akarják gátolni a hatóságok a Koronavírus terjedését.

A fertőzöttek és a halálozások száma továbbra is meredeken emelkedik a távol-keleti országban. De nem csak Kínában, egyre több olyan ország jelenik meg a térképen, ahol fertőzötteket regisztráltak. Szakemberek szerint nem az a kérdés, hogy megjelenik-e egy országban a vírus, hanem az, hogy mikor. Szakemberek egyöntetűen azzal nyugtatják a lakosságot, hogy a megfelelő higiéniás szabályok betartásával meggátolható a fertőzés terjedése. Arra is rámutatnak, hogy a betegség jóformán kizárólag Kínában szedett áldozatokat és csak kis számú Kínán kívüli megbetegedést regisztráltak eddig.

 A közép-kínai Vuhan közelében egy ezer férőhelyes kórház már megkezdte működését. A betegeket a hadsereg orvosai látják el. Közülük sokan a korábbi SARS- és ebolajárvány idején szereztek tapasztalatokat.

"Rutinos embereket kerestek, és azokat hívták be. 2003-ban én is részt vettem a SARS-vírus elleni küzdelemben, 2014-ben pedig Afrikában szolgáltam, ahol ebolás betegeket kezeltünk"

- nyilatkozta egy katonaorvos.

Peking január végén döntött úgy, hogy a lázzal és tüdőgyulladással járó ragály megfékezése érdekében további klinikákat építenek - a kritikák szerint ugyanakkor későn szánták el magukat a lépésre, mivel az első fertőzöttek decemberben jelentkeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, ami elsősorban több pénzt és nagyobb mozgásteret biztosít a vírus elleni harcban. 

A reptereken hőkamerával ellenőrzik az utasokat, és egyre több ország megtiltja a beutazást a Kínából érkezőknek, és folytatódnak az evakuálások is. Kínából több ország is repülővel szállítja haza állampolgárait. A járványügyi korlátozásoknak – a repülőjáratok korlátozásának, a határzáraknak és vízumkorlátozásoknak már komoly gazdasági hatása van. Csökken a kereskedelem volumene és komoly hatása lesz a turizmusra, hogy a kínai és a távol-keleti turisták nem indulnak majd útnak. Ha akarnának sem tudnának, amennyiben a repülőjáratok teljesen leállnak. 

Az olaj ára pedig egyelőre csökken annak ellenére, hogy a világ olajkitermelésének feléért felelős OPEC-tagországok a termelés korlátozására készülnek.

Azt tudjuk, hogy az első megbetegedések tavaly decemberben történtek és egyébként december 31-én Kína jelezte az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy valami gond van. (...) Itt olyan tünetekről van szó, amelyek teljesen általánosak. Tehát, ha én bemegyek a kórházba, egy picit köhögök és van egy kicsi lázam, folyik a taknyom, tessék engem kezelni, akkor valószínűleg az orvosnak nem az lesz az első gondolata, hogy valami nagyon ritka, új, soha nem ismert vírust kaptam meg, hanem általános influenzás betegként kezel

- mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, Salát Gergely. Hozzátette, ahhoz képest, hogy mennyire általánosak a tünetek, a kínaiak elég gyorsan léptek.

Teljes adás: 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Globál: letarolják-e Európát a globalisták? + videó

Globál: letarolják-e Európát a globalisták? + videó

Rohadt kukorica, DDT-s termékek, hamis méz és a többiek, ezek sokkolnak bennünket a napokban Magyarországon. Lassan ráébredünk, honnan és milyen tervek mentén önt el bennünket az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek hada. De mi az, amit ez ellen tehetünk?
Globál: A pénzvilág központja – a Bank of England + videó

Globál: A pénzvilág központja – a Bank of England + videó

Amerika társadalma romokban, gazdasága a padlón, a morál megmentőért kiált. Mindez pedig annak köszönhető, hogy az ott székelő pénzügyi háttérhatalom ismét teljesen leszívta az ország és lakosai javait, miközben saját vagyonát növelte. A válság súlyos és ezt már néhány politikus is felismerte.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!