2022. 09. 29. Csütörtök Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Globál

Globál: Nem volt még ennyi embert érintő karantén a történelemben

Elkeseredett harcot folytat Kína és a világ, hogy meggátolja a Koronavírus terjedését. Az emberre eddig veszélytelen fertőzést először a közép-kínai Hupej tartomány központjában, Vuhanban diagnosztizálták. Azóta a vírus fertőzőképességének és a globalizációnak köszönhetően a világ minden pontján feltűntek már betegek. Nehéz kiszűrni, ugyanis csak laboratóriumi módszerekkel lehet megbizonyosodni arról, hogy valóban a koronavírus okozza-e a fertőzést.

  • Globál: Nem volt még ennyi embert érintő karantén a történelemben

Teljesen kiürült a 22 milliós kínai főváros, miután a hatóságok arra utasították a lakosságot, hogy maradjanak otthon. Így akarják gátolni a hatóságok a Koronavírus terjedését.

A fertőzöttek és a halálozások száma továbbra is meredeken emelkedik a távol-keleti országban. De nem csak Kínában, egyre több olyan ország jelenik meg a térképen, ahol fertőzötteket regisztráltak. Szakemberek szerint nem az a kérdés, hogy megjelenik-e egy országban a vírus, hanem az, hogy mikor. Szakemberek egyöntetűen azzal nyugtatják a lakosságot, hogy a megfelelő higiéniás szabályok betartásával meggátolható a fertőzés terjedése. Arra is rámutatnak, hogy a betegség jóformán kizárólag Kínában szedett áldozatokat és csak kis számú Kínán kívüli megbetegedést regisztráltak eddig.

 A közép-kínai Vuhan közelében egy ezer férőhelyes kórház már megkezdte működését. A betegeket a hadsereg orvosai látják el. Közülük sokan a korábbi SARS- és ebolajárvány idején szereztek tapasztalatokat.

"Rutinos embereket kerestek, és azokat hívták be. 2003-ban én is részt vettem a SARS-vírus elleni küzdelemben, 2014-ben pedig Afrikában szolgáltam, ahol ebolás betegeket kezeltünk"

- nyilatkozta egy katonaorvos.

Peking január végén döntött úgy, hogy a lázzal és tüdőgyulladással járó ragály megfékezése érdekében további klinikákat építenek - a kritikák szerint ugyanakkor későn szánták el magukat a lépésre, mivel az első fertőzöttek decemberben jelentkeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, ami elsősorban több pénzt és nagyobb mozgásteret biztosít a vírus elleni harcban. 

A reptereken hőkamerával ellenőrzik az utasokat, és egyre több ország megtiltja a beutazást a Kínából érkezőknek, és folytatódnak az evakuálások is. Kínából több ország is repülővel szállítja haza állampolgárait. A járványügyi korlátozásoknak – a repülőjáratok korlátozásának, a határzáraknak és vízumkorlátozásoknak már komoly gazdasági hatása van. Csökken a kereskedelem volumene és komoly hatása lesz a turizmusra, hogy a kínai és a távol-keleti turisták nem indulnak majd útnak. Ha akarnának sem tudnának, amennyiben a repülőjáratok teljesen leállnak. 

Az olaj ára pedig egyelőre csökken annak ellenére, hogy a világ olajkitermelésének feléért felelős OPEC-tagországok a termelés korlátozására készülnek.

Azt tudjuk, hogy az első megbetegedések tavaly decemberben történtek és egyébként december 31-én Kína jelezte az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy valami gond van. (...) Itt olyan tünetekről van szó, amelyek teljesen általánosak. Tehát, ha én bemegyek a kórházba, egy picit köhögök és van egy kicsi lázam, folyik a taknyom, tessék engem kezelni, akkor valószínűleg az orvosnak nem az lesz az első gondolata, hogy valami nagyon ritka, új, soha nem ismert vírust kaptam meg, hanem általános influenzás betegként kezel

- mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, Salát Gergely. Hozzátette, ahhoz képest, hogy mennyire általánosak a tünetek, a kínaiak elég gyorsan léptek.

Teljes adás: 

HírTV

További epizódok

A HírTV-nek adott exkluzív interjúban állt ki Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico

A HírTV-nek adott exkluzív interjúban állt ki Magyarország és Orbán Viktor mellett Robert Fico

Ursula von der Leyen hamis, mint a török piacon vásárolt Rolex órák - ezt mondta Robert Fico a szlovák ellenzék vezetője arra a hírre, hogy az Európai Bizottság befagyasztott 7,5 milliárd eurónyi Magyarországot illető támogatást. A volt kormányfő exkluzív interjút adott a HírTV műsorvezetőjének, Gantner Barnabásnak. 2022. szeptember 24.
Globál: II. Erzsébet több emberöltőnyi uralkodása alatt a történelem kereke számtalanszor fordult

Globál: II. Erzsébet több emberöltőnyi uralkodása alatt a történelem kereke számtalanszor fordult

II. Erzsébet királynő végső nyugalomra helyezésére készülnek Nagy-Britanniában, a Brit Nemzetközösségben és túlzás nélkül állítható, az egész világon. 2022. szeptember 17.
Globál: A Nyugat pénzügyi lélegeztető gépére kapcsolva él az ukrán állam

Globál: A Nyugat pénzügyi lélegeztető gépére kapcsolva él az ukrán állam

Adásunkban megvizsgáltuk, hogy mi maradt az ukrán gazdaságból és mennyibe kerül mindez a Nyugatnak, majd a svéd és szlovák választásokról beszéltünk. Egy amerikai polgárháború kirobbanásának lehetőségét is megvitattuk. 2022. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Globál: Rushdie tudatában volt a rá leselkedő veszélynek

Globál: Rushdie tudatában volt a rá leselkedő veszélynek

Merénylet a nagy mesemondó ellen. Salman Rushdie-t Amerikában késelték meg, a HírTV azonban még 2007-ben, Budapesten készített exkluzív interjút az indiai-brit íróval. Jövőbelátás a múltból, a mágikus realizmus prófétájától.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!