2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

A HírTV kameráján keresztül hívta meg Orbán Viktort Szicília kormányzója

2020. október 11., vasárnap 12:55

Már az első tárgyalási napon megbukott a Matteo Salvini elleni vád, mert az államügyész szerint sincs még vád. A korábbi olasz belügyminiszter ellen a migránsok feltartóztatása miatt indulna bírósági eljárás. A Globálban helyszíni tudósításunkat láthatják - a HírTV római tudósítója elutazott Szicíliába, ahol sikerült interjút készítenie a beperelt Matteo Salvinivel, aki dicsérte hazánk bevándorláspolitikáját és szívélyes üdvözletét küldte Orbán Viktornak. Kameránk elé állt a bevándorlási káosszal elégedetlen szicíliai kormányzó, de tudósítónk hangulatjelentést is küldött az utcáról - Salvini ellen és mellett is demonstráltak Cataniában.

Matteo Salvini még a per kezdete előtt a HírTV tudósítóján keresztül mondott köszönetet Orbán Viktor miniszterelnöknek a támogatásáért. 

A politikus elmondta,

köszöni Orbán Viktor üzeneteit, melyekben jó harcnak nevezte a migráció megfékezését. A Liga vezetője szerint ő maga boldog lenne, ha az adózás politikájában, az anyasági, valamint a családtámogatásban bevezetett rendelkezéseit Olaszországban is alkalmaznák.

A HírTV tudósítójának Cataniában a Salvini melletti demonstráción Igor Geralda, a szicíliai tartomány tanácsosa elmondta, a Lampedusa szigetén található befogadóállomásokat nem ürítették ki annak ellenére, hogy ezt maga a kormányfő garantálta. A migránsoknak csak egy részét szállították el, a központok pedig újra zsúfolásig teltek még azelőtt, hogy a héten a kormány bejelentette volna a Salvini-féle szigorú bevándorlási rendeletek eltörlését. Ezek ugyanis megtiltották az NGO-hajóknak, hogy illegális bevándorlókat tegyenek partra Itáliában. Igor Gelarda beszélt kameránknak a menedékkérelmi szisztéma visszásságairól is. Sokan érkeznek úgy, hogy tudják, nincs menedékjoguk. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy hivatalos igazolást kapnak arról, maradhatnak.

Nello Musumeci Szicília kormányzója is részt vett a Cataniában rendezett háromnapos konferenciasorozaton. Úgy véli, hogy nemzetközi politikai együttműködés nélkül nincs megoldás a migrációs válságra. Komoly terhet jelent a helyzet a frontvonalban elhelyezkedő kis közösségek számára, mivel az most már a gazdasági mellett egészségügyi kockázatot is rejt. Mint fogalmazott, itt lenne az ideje, hogy ezt a problémát megoldják Brüsszelben, az összes tagország részvételével. Úgy látja, nem Európában kell orvosolni a helyzetet.

Európa nem hagyatkozhat csupán arra, hogy halat adományozzanak a fiatal afrikaiaknak. Meg kell tanítani őket, hogy maguk halásszanak. Így az európai országok hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az afrikai közösségek önállók legyenek és fejlődhessenek

- magyarázta a sziget kormányzója, majd Orbán Viktornak is üzent.

Üdvözletemet küldöm a magyar miniszterelnöknek. Azt szeretném, ha egy hétvégére eljönne Szicíliába. Megtiszteltetés lenne számunkra, ha vendégül láthatnánk

- hívta meg a magyar kormányfőt Nello Musumeci.

Adásunkban skype-on kapcsoltuk Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő, aki Gantner Barnabás műsorvezetőnek úgy fogalmazott,

Salvini perében nem homokszem, hanem szikladarabok kerültek a gépezetbe.

Meglátása szerint az aljárás baloldali célja, hogy a volt olasz belügyminiszter ne lehessen a jobboldali erők ikonja. A szakértő szerint igazi kommunista emlékeket ébreszt az a módszer, hogy a hatalomra jutás után az egykori partnert miként kell leszalámizni.

A magát Magyar Dolgozók Pártjának becéző magyar kommunista párt a ’40-es évek végén ugyanígy szalámizta le a Magyar Szociáldemokrata Pártot, a vezetőket börtönbe küldték

– tette hozzá.

Teljes adás:

HírTV