2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Európai Híradó: Nem az erős iszlámtól kell félni, hanem a gyenge kereszténységtől

Hír TV

2019. szeptember 13., péntek 23:00

Nemcsak Magyarországon, de az uniós partnereknél is a magyar diplomácia sikerét látják abban, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja Trócsányi Lászlónak. Von der Leyen nagy bejelentése után exkluzív interjút láthattak Hilarion metropolitával. Az orosz ortodox vallási vezetőt az orosz-ukrán egyházszakadásról, az ortodox-katolikus párbeszédről és a közel-keleti keresztények védelméről kérdezték a Hír TV Európai Híradó című műsorában.

Trócsányi László és társai szakbizottsági meghallgatása, várhatóan szeptember végén kezdődhet. Az már borítékolható, hogy kemény kérdéseket kap majd a baloldali EP képviselőktől. Ursula von der Leyen, a megválasztott bizottsági elnök első sajtótájékoztatóján a Hír TV stábja is jelen volt. Az elhangzottakról és a reakciókról Zöldhegyi Katalin tudósított.

A Hír Tv brüsszeli tudósítója elmondta, meglepetésként hatott Brüsszelben, hogy Trócsányi László a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tárcát kapta Ursula von der Leyentől. A brüsszeli és a nemzetközi lapok ugyanis az elmúlt napokban kész tényként írtak arról, hogy Trócsányi László a kevésbé fontos, nemzetközi segélyezésért felelős portfóliót kaphatja.

Meglepetés volt amiatt is, hogy a portfólió választásból egyértelművé vált, hogy a megválasztott bizottsági elnök a következő 5 év prioritásának tartja a Nyugat-Balkáni bővítést. Ez nagy elmozdulás a leköszönő Juncker bizottsághoz képest, amely már 2014-ben hivatalba lépése elején deklarálta, hogy nem tartja szükségesnek az Európai Unió további bővítését.

Ha az Európai Parlament külügyi szakbizottsága elfogadja Trócsányi László jelölését, a magyar biztos az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borellel dolgozik majd együtt.

Az adás folytatásában a keresztényüldözésről, valamint a keleti és nyugati keresztény egyházak együttműködéséről esett szó, amiről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion volokalamszki metropolita is. Az orosz ortodox egyház külügyi hivatalvezetője a keresztény újságírók fórumára érkezett Budapestre. Itt készített vele exkluzív interjút az Európai Híradó stábja.

Déri Stefi műsorvezető kérdésére, miszerint legyőzheti az iszlám a kereszténységet Európában, az orosz egyházi vezető úgy reagált:

„Nem gondolom, hogy legyőzheti a kereszténységet, de mindig eszembe jutnak jó barátom, Kurt Koch bíboros szavai, aki azt mondta: nem az erős iszlámtól kell félnünk, hanem a gyenge kereszténységtől.”

Hír TV