2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Európai híradó

Európai híradó: Meg akarják büntetni a Fideszt a migráció ellenes politikája miatt

Záporoztak az övön aluli ütések, Trócsányi László biztosjelöltre Brüsszelben. Az Európai Parlament igazságügyi bizottsága összeférhetetlenségre hivatkozva nem javasolta a magyar jelölt kinevezését az Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosi tisztére. A Hír TV Európai híradó című műsorában Párkány Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője beszéli át az eseményeket és az esetleges lehetőségeket Déri Stefi műsorvezetésével. Az Adásban szó lesz továbbá arról is, hogy miért bukott meg Pedro Sanchez szocialista miniszterelnök Spanyolországban, és vajon mi jöhet az előrehozott választások után?

  • Európai híradó: Meg akarják büntetni a Fideszt a migráció ellenes politikája miatt

Trócsányi László külügyi bizottsági meghallgatására igazi tűzijátékot ígértek, a magyar biztosjelölt azonban már az igazságügyi bizottságban is valódi sortüzet kapott.

Szoros eredménnyel: 9 igen, 11 nem és 2 tartózkodás mellett nem támogatta az Európai Parlament Jogi Bizottsága, hogy Trócsányi Lászlót, aki a bővítés és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt a megválasztott bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, meghallgassa jövő kedden az illetékes, külügyi szakbizottság.  A jogi bizottság szerint ügyvédi tevékenysége, illetve az ügyvédi irodájának korábban kapott megrendelései összeférhetetlen az uniós biztosi tevékenységgel. Ezzel leállt Trócsányi László biztosjelölti meghallgatásának a folyamata.

Egy politikai boszorkányüldözésnek vagyunk a részesei. Trócsányi László volt Magyarországon és a magyar kormányban az a személy, aki részleteiben is kidolgozta azokat a törvényeket, amelyek megállították Magyarországon a bevándorlást. Vagyis a bevándorlást korlátozó jogi szabályozást ő fogadta el.

-          mondta Szájer József, a Fidesz EP-képviselője.

Trócsányi Lászlót a múlt héten ugyanezen jogi bizottság tisztának találta. Ügyében azonban a már lezárt kérdéseket is újranyitották.

Ez egy justis mord, a jognak a megerőszakolása, ami elfogadhatatlan. Itt az Európai Unióban Magyarországgal kapcsolatban nagyon gyakran halljuk azt, hogy a jogállamiság és a jog uralma milyen fontos tényező. Most szemünk előtt láthattuk, hogy az Európai Bizottság jogi bizottsága tiporta lábbal az EU szabályait. Vagyis azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, személyiségnek a tiszteletéből kioktatni, akik maguk ezt eszük ágában sincsen, hogy alkalmazzák, a méltányosság legelemibb szabályait nem érvényesítették.

-          reflektált az eseményekre Szájer József, a Fidesz EP-képviselője.

Egyelőre sok a bizonytalanság, hogy mi lesz Trócsányi László sorsa. Valószínű, hogy a jövő keddre tervezett külügyi bizottsági meghallgatást elhalasztják.

Mi vár most a magyar kormányra? – kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Jogilag nem kötelességük visszahívni Trócsányi Lászlót mint jelöltet…

De, ha arra gondolunk, hogy kevés az esélye, hogy Ursula von der Leyen mégis felülbírálja a döntést, nyilvánvalóan gondolkoznak új jelöltben. – reflektált az eseményekre Déri Stefi műsorvezető.

Itt ugye azt kell nézni, hogy a jelöltet kell megtartani vagy a portfóliót, ahogy mondtam szerencsére nem csak Tórcsányi László egy kiváló jelölt, rajta kívül is lehetne még a kormány oldalon olyanok akik megfelelnek ennek.

- mondta Párkány Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Az adás második részében pedig, 4 év 4 választás, a politikai bizonytalanság korszaka köszöntött be Spanyolországba, és egyelőre nem látszik a kiút. Pedro Sanchez kormánya 1 évig bírta.  Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettese segít a helyzet elemzésében.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!