2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Európai Híradó: Jelen pillanatban senki sem akar kormányozni Romániában

Hír TV

2019. augusztus 30., péntek 23:00

Úgy tűnik, immáron egy jó ideje vég nélküli politikai káosz uralkodik keleti szomszédunknál, Bukarestben. Kormányválság alakult ki Romániában, miután a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kilépett a koalícióból. Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök kisebbségi kormányzásra készül, Klaus Iohannis azonban megtagadta az új miniszterek kinevezését. Vajon mit tesz az RMDSZ a belpolitikai válságban? Ezekre és a bukaresti politikai felfordulás más egyéb kérdéseire is Gantner Barnabás műsorvezető kérdései mentén válaszolt a stúdióba invitált szakember.

A román kormánykoalíció működése eddig sem volt feszültségmentes: a Liberálisok és Demokraták Szövetsége azonban most a szakításig vitte a vitákat: Calin Popescu Tariceanu azért lépett ki pártjával a koalícióból, mert a Szociáldemokrata Párt nem volt hajlandó őt indítani a közelgő elnökválasztáson, s helyette Viorica Dancila miniszterelnökkel kampányolnak.

A szocdemek kisebbségben kormányoznának, minisztereinek kinevezését azonban Klaus Iohannis elnök megtagadta. Ráadásul egy ellenzéki párt támogatására is szükségük van ahhoz, hogy túléljenek egy bizalmatlansági indítványt. A kabinetet az RMDSZ is megmenthetné, de aligha teszi, köszönhetően a barátságtalan gesztusoknak, mint például az úzvölgyi katonai temető erőszakos román elfoglalásának. A magyar párt - nem először és félő, nem is útóljára - csak rossz és rosszabb forgatókönyvek között választhat.

Gantner Barnabás műsorvezető a Hír TV stúdiójában kérdezte Pászkán Zsolt szakértőt, aki elmondta, a liberálisok egyrészt pártcélokból, másrészt személyes ambíciók miatt léptek ki a koalícióból.

Klaus Iohannisnak a szerepét firtató kérdésre a műsor vendége kifejtette:

„Amit tett, az teljesen kívül áll az elnöki szerepen. Az ő nyilatkozata, amikor nagyon patetikus és a tőle most már megszokott szótagoló beszédstílusban előadta, miért nem nevezi ki az új minisztereket gyakorlatilag semmilyen tartalmi érvet nem tartalmazott, sőt sok esetben túllépett azon az érvelési stíluson, amit egy elnöktől ilyen esetben az alkotmány elvárna. Hiszen neki szakmai szempontból kellene megítélnie a minisztereket”

– húzta alá Pászkán Zsolt, aki szerint az elnöki pulpitusról egy kampány- vagy kortesbeszéd hangzott el. A helyzet azért kényes, mert jelen pillanatban senkinek sem érdeke, senki nem akar kormányozni Romániában – tette hozzá a szakértő.

Hír TV