2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Európai híradó: Ismét Magyarország a téma az Európai Parlamentben

Hír TV

2020. május 9., szombat 17:30

Újra vitanapot tart Magyarországról az Európai Parlament. Vera Jourová bizottsági alelnök azt nyilatkozta, hogy rendben találták a koronavírussal kapcsolatos magyar jogi döntéseket, ennek ellenére hívták össze a parlamentet a baloldali és liberális képviselők. A témával kapcsolatban az Európai híradó vendége Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára volt. A műsor második részében Várhelyi Olivér bővítési biztost arról kérdezte a műsorvezető, hogy a szerdai online csúcson történt-e valós előrelépés a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásával kapcsolatban.

 

Ezúttal a zöldek kezdeményezték a vitát, amely a jövő héten lesz és ismét a koronavírus-törvény a téma. Az Európai híradó stúdiójában Menczer Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát kérdezte a műsorvezető.

A múlt hónapban megállapította az Európai Bizottság, Vera Jourovával az élen, hogy a magyar kormány lépései között nincs olyan, amely ellenkezne bármely uniós alapértékkel, vagy joggal. Őszintén, így mi értelme van egy újabb vitanapnak Magyarországról?

"A rövid válasz az, hogy semmi, a hosszabb válasz az, hogy ha valaki egy törvényről véleményt alkot, akkor azt nem árt előtte elolvasnia. Azt gondolom, hogy akik bennünket bíráltak vagy nem olvasták el a magyar szabályozást, vagy ha igen, akkor az még rosszabb. (…) – fejtette ki véleményét Menczer Tamás. Aki arról is beszélt, hogy addig kell védekezni még jelen van a vírus. (…) A tények nem okvetlenül fontosak az ilyen vitanapokon - mondta az államtitkár. Ugyanazok hajtják végre ezt a támadást is, akik az elmúlt években is támadtak bennünket. Legnagyobb erőnk abban van, hogy a magyar emberek látják mi a valóság."

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszélt az új migrációs paktumról is.

A műsor második részében pedig Brüsszelből kapcsoltuk Várhelyi Olivér, bővítési és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztost.

Teljes adás:

Hír TV