2023. 02. 04. Szombat Ráhel, Csenge napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Európai híradó

Európai híradó: Igen váltakozó a megítélése a mostani lengyelországi parlamenti választásoknak

A Hír TV Európai híradó műsorában a lengyelországi parlamenti választásról Ackermann Sándort, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzőjét kérdezte Déri Stefi műsorvezető, de esett szó a forrongó Katalóniáról is.

  • Európai híradó: Igen váltakozó a megítélése a mostani lengyelországi parlamenti választásoknak

„Nos, a 43,5 százalékos győzelem tulajdonképpen meglepetés volt vagy papírforma a tavalyi önkormányzati választások után, amikor is a fő ellenzék a Polgári Platform előretört a nagyvárosokban, mert hogy sokan már egy kormányváltást vizionáltak?”

– tette fel a kérdést a műsorvezető a lengyelországi választásokkal kapcsolatban.

„Igen váltakozó a megítélése a mostani parlamenti választásoknak. A jelenlegi lengyel politikai helyzetről annyit érdemes tudni, ennek az egész választásnak a kontextusáról, hogy gyakorlatilag tavaly ősztől kezdve egy másfél éves hosszú, szinte konstans kampányidőszak zajlik, hiszen tavaly ősszel tartották az önkormányzati választásokat Lengyelországban, tavasszal az európai parlamenti választásokat tartották. Most voltak a parlamenti választások és még jövő tavasszal elnökválasztásokat is fognak tartani. Tehát belpolitikai szempontból nagyon érdekes és borzasztóan fontos időszak ez Lengyelország számára. (…) Az európai parlamenti választások előtt a nagy kérdést az jelentette, hogy összeáll-e egy közös ellenzék. (…) Végül összeállt az összeellenzék és vereséget szenvedtek. Ez néhány hónappal volt a mostani parlamenti választások előtt és hát ez jelentősen megváltoztatta a viszonyokat Lengyelországban. Ezt követően nyárra felbomlott az egész ellenzéki összefogás és a mostani őszi, október 13-i választásokon már külön-külön indultak és a PiS tudta megszerezni a többséget a parlamentben.”

– válaszolt Ackermann Sándor.

Hír TV

További epizódok

Európai híradó: A brüsszeli korrupciós botrány túlmutat a szereplőkön

Európai híradó: A brüsszeli korrupciós botrány túlmutat a szereplőkön

Az Alapjogokért Központ Ki dönt Európa jövőjéről? című konferenciáján kérdeztük meg Hermann Tertsch spanyol EP-képviselőt a botrányról. A konzervatív politikus kiemelte: amit láthatunk, az egy mély szocialista botrány, amely túlmutat a szereplőkön. 2023. január 29.
Európai híradó - Brüsszeli korrupciós botrány: csak a jéghegy csúcsa

Európai híradó - Brüsszeli korrupciós botrány: csak a jéghegy csúcsa

Dagad a korrupciós botrány az Európai Parlamentben, vádalkut kötött a volt szocialista képviselő Pier Antonio Panzeri, újabb letartóztatások várhatók. Többek között erről is szó volt az Európai híradó legfrissebb adásában. Műsorvezető: Zöldhegyi Katalin. 2023. január 22.
Európai híradó: Nem működik az európai migrációs rendszer

Európai híradó: Nem működik az európai migrációs rendszer

Az Európai híradóban Zöldhegyi Katalin tudósított Brüsszelből. 2023. január 15.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!