2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Európai híradó: Albán gordiuszi csomó a Nyugat-Balkánon

Hír TV

2019. június 14., péntek 22:55

A Balkánon nem érvényesek a politika, Európában megszokott szabályai. Albániában az Európai Unió azt a szocialista miniszterelnököt támogatja, aki a maffiával szövetkezett a parlamenti választások elcsalására. Moldovában pedig a sokáig egymás legfőbb ellenségeinek számító Nyugat- és oroszbarát erők léptek szövetségre, hogy egy oligarchától megszabaduljanak. Közben az Európai Uniót tétlenné teszi a tisztségek betöltése körüli alkudozás – erről volt szó a Hír TV Európai híradó című műsorában.

A V4-ek közös álláspontot alakítanak ki az Európai Unió új vezetőinek kiválasztásában. Erről a visegrádi négyek miniszterelnökei állapodtak meg rendkívüli budapesti csúcstalálkozójukon. Az egyeztetések nemcsak tagállami, de pártszinten is zajlanak. Alakulóban vannak az Európai Parlament új pártszövetségei is.

Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt vendéglátójukkal, Orbán Viktorral. Az informális találkozón abban egyetértettek, hogy a soron következő uniós csúcstalálkozón közös álláspontot képviselnek majd, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

Orbán Viktor utóbb a Kossuth Rádiónak azt nyilatkozta, nem lényegtelen, de másodlagos kérdés, hogy a Fidesz melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben. Mint fogalmazott: nem lehet lecövekelni egy helyre, a pártnak a magyar érdekkel összhangban kell helyet foglalni az európai színtéren. Egy saját keresztény gyökereiről megfeledkező, nemzeteket nem tisztelő, bevándorláspárti, brüsszeli bürokraták foglyává vált pártban a Fidesznek nincs helye.

Közben zajlanak az események a többi pártszövetségnél is. A liberálisok Emmanuel Macron francia elnök pártjával alakítanak új frakciót.

Egyre inkább húzódik Albánia Európai Uniós csatlakozása és ezen idő alatt a balkáni ország mintha egyre távolabbra sodródna az Uniótól. Albániában a szocialista miniszterelnök és a jobboldali ellenzék vív egymással elkeseredett küzdelmet. Még a helyhatósági választásokat is törölték az ellenzéki bojkott miatt.

Bírálói szerint a kormányfő alvilági kapcsolatait felhasználva nyerte meg a 2017-es parlamenti választást. A vádak szerint az albán maffiát nemcsak a választási csalás megszervezésére, de az ellenzék megfélemlítésére is felhasználja.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok még Edi Rama mögött áll. Albánia ügyében ráadásul egy másik albánok lakta országra is tekintettel kell lennie az uniós vezetőknek. Hasin Thaci koszovói elnök azzal fenyegetett, hogy hazája Albániával és az albánok lakta Dél-Szerbiával fog egyesülni, amennyiben az Európai Unió folytatja Koszovó kirekesztését, azaz megtagadja az integrációt.

A műsorban Déri Stefi műsorvezető vendége volt Pászkán Zsolt Románia-szakértő, akivel Európa egyik legszegényebb országának, Moldáviának a sorsáról volt szó.

„Az egész válság, ami a figyelem középpontjába állította Moldáviát távolról sem ért véget. Úgy néz ki Plahotnyuk pártja, a Demokrata Párt kivonul a kormányból, tehát átengedték a hatalmat, hiszen kettős kormányzás volt: volt egy beiktatott, hivatalos kormányzás, és volt egy parlament által, puccs szerűen, az alkotmánybíróság döntésével ellentétesen, önmagát hivatalba helyezett kormányzat”

– fogalmazott Pászkán Zsolt szakértő.

Hír TV