2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Európai híradó

Európai híradó: A katalóniai konfliktus gyökerei és a válság lehetséges végkifejlete

Barcelonában egymást érik a tüntetések a függetlenségpárti katalán vezetők börtönbüntetése miatt, miközben már felvonultak azok is, akik egy országban akarnak maradni a spanyolokkal. Katalónia sokat szerepel a hírekben, de vajon mennyire reális az a kép, amit a média sugall? Milyen gyökerei vannak a konfliktusnak, és milyen kifejlete lehet a válságnak? Az Európai Híradóban a kérdések megválaszolásában segítségünkre volt Faluba Kálmán, az ELTE Spanyol Tanszékének nyugalmazott docense, aki évtizedek óta foglalkozik a katalán kultúrával.

  • Európai híradó: A katalóniai konfliktus gyökerei és a válság lehetséges végkifejlete

A katalán öntudat gyökerei a VIII. századra, az arab hódítás korára vezethető vissza, ugyanis a katalánok az élén jártak a mórokkal vívott csatározásoknak. A katalán reconquista hátterében a Frank Birodalom állt, tehát – mint arra Faluba Kálmán rámutatott – Katalónia úgy alakult meg, mint a Frank Birodalom határőrvidéke. A több kisebb grófság felett egy idő után a barcelonai grófság vette át a vezetést.

A mai Spanyolország magja Kasztília volt, ami az arabok elleni háborúkban dél, kelet és nyugat felé is elkezdte kiterjeszteni a hatalmát. Faluba Kálmán elmondta, a XII. század közepétől a katalóniai grófságok perszonálunióba kerültek Aragóniával és ez a konglomerátum vitte véghez a visszahódító háborút. Az 1410-es években, miután kihalt a barcelonai grófi ág spanyol uralkodó lépett a trónra, majd miután Aragónia és Kasztília egyesült létrejött a mai Spanyolország magja.

Déri Stefi műsorvezető kérdésére, hogy Katalóniában mikor fogalmazódott meg először a függetlenség, a szakértő elmondta, a katalán-aragóniai perszonálunió fennállt az örökösödési háborúig. Ebben a háborúban Katalónia és Aragónia is a Habsburg trónkövetelő mellé állt a Bourbonnal szembe. A spanyol örökösödési háború végül a Bourbonok győzelmével zárult és – hívta fel rá a figyelmet Faluba Kálmán – Katalónia ekkor, az 1700-as évek elején veszítette el a sajátos autonómiáját.

A teljes adás: 

Hír TV

 

További epizódok

Európai híradó: Az Európai Unió egyre mélyebbre süllyed a törvénytelenségbe

Európai híradó: Az Európai Unió egyre mélyebbre süllyed a törvénytelenségbe

Nyomásgyakorlásra használhatja fel az Európai Parlament azt a nagy többséggel megszavazott, de jogilag nem kötelező érvényű határozatot, amely 24 pontban foglalja össze a magyar kormány bírálatát. 2023. június 04.
Európai híradó: Újra Magyarországról vitázik az Európai Parlament

Európai híradó: Újra Magyarországról vitázik az Európai Parlament

Emeli a tétet az Európai Parlament baloldala, meg akarja akadályozni, hogy 2024-ben Magyarország töltse be a soros elnökséget. 2023. május 28.
Európai híradó: 28 milliárd euró, azaz 10 ezer milliárd forint sorsa a tét

Európai híradó: 28 milliárd euró, azaz 10 ezer milliárd forint sorsa a tét

Az EP delegációja felszólította a kormányt, hogy hajtsa végre az uniós pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. A delegáció tagjai azt mondták, nem a magyarokat akarják büntetni, Deutsch Tamás ugyanakkor közölte, politikai nyomásgyakorlásról van szó. 2023. május 21.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!