2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Csörte: Úriember ilyet nem csinál, mint amire az ellenzék készül

Hír TV

2019. július 10., szerda 22:00

Sem a liberális, sem a szociáldemokrata frakció nem szavazza meg a Fidesz tagjait az európai parlament bizottságainak élére. Gyomros a Fidesznek vagy magyarellenesség? Miről szól vagy kellene szólnia a magyar érdeknek? Mi lenne Magyarország érdeke most, hogy összeült az európai parlament? Az itthonról kiküldött politikusok – nem meglepő módon – ebben sem értenek egyet. Míg az ellenzék folyamatosan torpedózza meg a Fidesz javaslatait, jelöltjeit, addig a Fidesz azt mondja, az ellenzék a magyar emberek akaratát nem veszi ezzel figyelembe. A Hír TV Csörte című vitaműsorában szóba került, hogy hol tartanak itthon az ellenzéki együttműködések, amelyek a fővárosban alakulni látszanak ugyan, bár a főpolgármester-jelöltek továbbra is egymásnak üzengetnek. Vidéken egyre több településen lesz közös jelölt, ha őszig kitartanak, van, ahol ugyanis már felbomlott a kooperáció. M. Dobos Marianne vendégeivel Závecz Tiborral, a Závecz Research alapító-ügyvezetőjével, Szakonyi Péterrel, a Napi.hu főmunkatársával, Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Csoport ügyvezetőjével, és Gajdics Ottóval, a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztőjével az aktuális politikai-közéleti eseményekről folytattak eszmecserét.

„Szerintem egy európai parlamenti képviselőnek hármas identitása van. Az, hogy Európát képviseli, majd később jön, amikor minden letisztul. Föláll a parlament, elkezdődik a munka, meglesz a bizottság elnöke. A második identitása az, hogy Magyarországot képviselik. Szerintem lesznek olyan ügyek a későbbiekben, ahol közösen fognak fellépni pártállástól függetlenül. És most azt látom, azt tapasztalom, hogy a párthovatartozás dominál. Tehát most egy olyan időszakot élnek egyébként, amikor az EB-elnökét is nagyon hosszan keresték” – fogalmazott Závecz Tibor, aki hozzátette: az egész Európai Parlamentre jellemző most ez a pártcsatározás.

„Ennél egy kicsit még szinte egyszerűbb is: ki lehet jelenteni, hogy úriember ilyet nem csinál, mint amire az ellenzék készül. Ráadásul azért sem csinál, mert az úriember tud előre gondolkodni, és tudja, hogy a nemzetellenes bélyeg nagyon könnyen ismét ráragasztható lesz az ellenzéki pártoknak. (…) Jelenleg minden esély meglenne rá, hogy erős magyar érdekérvényesítési pozíciókat szerezzenek az Európai Parlamentben ezek a képviselők. Az a nemzeti érdekérvényesítés ellen tesz, aki ezt megakadályozza. Azt meg lehet tenni, hogy ha pártpolitikai alapon nem tetszik valakinek valaki, akkor érvekkel azt mondja: tartózkodik, mert nem tudja összeegyeztetni a pártidentitását a nemzeti identitásával. De érvek nélkül, csak azért, mert Fideszes ellene szavazni, és mindent elkövetni, hogy ne kerüljön magyar ember fontos, vagy középfontos pozícióba – ez szerintem egy politikailag is veszélyes játék”

– húzta alá Mráz Ágoston Sámuel.

„Azt gondolom egyébként erről az egész vitáról, ami különböző posztok elosztásával van, hogy ez picit méltatlan az európai közösséghez. A politikusokhoz, akiket oda delegáltunk”

– nyilatkozta Szakonyi Péter, aki úgy véli, ez egy olyan szint időnként, „mintha egy óvoda nagycsoportja lenne”.

Gajdics Ottó erre reagálva kifejtette:

„A kormánypárti, vagy nemzeti-konzervatív embereknek van egy prioritásuk, ebben a hármas identitás rendszerben. Elsőként vagyunk magyarok, másodsorban vagyunk európaiak és csak harmadsorban számítanak a pártszempontok. Jelen pillanatban ez van összekutyulva teljes mértékben az ellenzék részéről. Valóban, előtérbe helyezték a pártpolitikai szempontjaikat. De jól láttuk – már az előző parlamenti felállásban is –, hogy a magyar ellenzéki képviselők odakint semmi mást nem csinálnak, csak az itthoni, belpolitikai sikertelenségük mocskát kiviszik az Európai Parlamentbe, és onnan visszafelé próbálnak üzengetni.”

A Karc FM főszerkesztője úgy látja, a brüsszeli magyar ellenzéki képviselők odakintről az Orbán-kormány gyengítésén dolgoznak, „a minél rosszabb Magyarországnak, annál jobb nekik elv alapján”.

A Csörte itthoni témával folytatódott, ahol a Tarlós Istvánnal szemben ingatag lábakon álló ellenzéki együttműködés igazi nyertesét, a háttérből a szálakat mozgató politikust már mindenki látja.  

Hír TV