2021. június 14.,
hétfő, Vazul napja

Csörte: Orbán Viktor ledobta a politikai atombombát

Hír TV

2021. június 9., szerda 21:06

Gazdaságvédelem helyett már a gazdaság újraindítása a cél. Választási költségvetés helyett helyreállítási költségvetés. 200 ezer forintos minimálbér jöhet és szja visszajuttatás a gyermekes családoknak. A Csörte mai vendégei - Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója, Gajdics Ottó újságíró, Fodor Gábor, a Közép-európai rendszerváltást Kutató Intézet alapítója és Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója - ezen témák mentén mondták el véleményüket.

Több dolgot is bejelentett Orbán Viktor a mai gazdasági konferencián. A leghangsúlyosabb tétel az, hogy a gyermekes családoknak szja visszajuttatást ígért a kormányfő abban az esetben, ha a GDP-növekedés megfelelő mértékű lesz. Ez összesen 550-580 milliárd forintot jelentene a költségvetés kasszájából. Ez az egyszeri juttatás valóban nagy segítség lenne a családoknak?

vezette fel a beszélgetést a műsorvezető.

"Egy gyermeket nevelő családnak mindig szüksége van a segítségre, minden pénz jól jön. Világosan kiderül ebből az intézkedésből vagy ötletből, hogy mennyire koherens és egyséfges a kormány gazdaságpolitikája. Ebből jól látszik, hogy ez nem ingyen pénz, nem osztogatás Ez arról szól, hogy a munka alapú társadalomban aki megdolgozott valamiért és még gyermeket is nevel, az kapjon vissza belőle, ha olyan a gazdaság teljesítménye. úgyhogy azt tudom javasolni mindazoknak, akik ezért netán irigykednek, hogy tessék gyermeket vállalni és mindjárt bekerülnek abba a körbe, akik ebből a juttatásból részesülhetnek."

-        fogalmazott Gajdics Ottó.

"Ne felejtsük el, hogy a magyar családpolitikát nem most találta ki Orbán Viktor, hanem 10 éve. Konzekvensen a családi adókedvezmény, direkt juttatások, a gyermekvállalásnak a megkönnyítése, CSOK-program stb. létezik. De a 20-as-21-es év a legnehezebb volt a családoknak és ezért az extra nehézségekért egy extra juttatásban létesíti őket a kormány. Szerintem nagyon jól tükrözi azt a gondolkodásmódot, hogy a társadalom egységének a családot tekinti a kormány és nem a munkavállalót, nem az individuumot, hanem aki a jövőre is gondol, azt próbálja meg segíteni a magyar kormány. Szerintem egy politikai atombombáról is szó van, tehát sajnálom az ellenzéket, amikor reagálniuk kell és ennél szebbet, jobbat ígérni"

- mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel.

"Amit a miniszterelnök mondott abszolút választási ígéret, tudniillik, ha ez realizálódik, akkor valószínűleg február március tájékán történne. Ő is erről beszélt, szóval egy jelentős pénzkiáramlás lenne döntően a magyar kispolgárság, valamint a magyar alsó- középosztály tekintetében. Ez egy olyan húzás, hogy a politikai atombomba itt indokolt terminológia, ami valóban egy csomó bizonytalan választót vagy politikum alatt élő választót odabillenthet a kormány irányába."

- mondta Gerő András

 

"Persze, hogy választási ígéretről van szó. Ez osztogatás, amiről beszélünk, ezt egyértelműen úgy hívják. Természetesen ez az embereknek jó. Az a kérdés, hogy az országnak jó lesz-e. Legyen jó! Előrebocsájtanám, én azt szeretném. (…) Az eladósodottsága az országnak növekedni fog"

- tette hozzá Fodor Gábor.

 

Teljes adás:

Hír TV