2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Csörte: Orbán és a V4-ek megbuktatták a csúcsjelölti rendszert

Hír TV

2019. július 3., szerda 22:21

Megvan az Európai Parlament új elnöke és az Európai Bizottság élére is sikerült jelölni politikust, a korábbi német védelmi miniszter személyében. Az események fényében hogyan értelmezhető a magyar kormányfő befolyása? A V4-ek sikereként könyvelhetőek el a történtek? Csörte című műsorunkban erről vitáztak a pást két oldalán elhelyezkedő ellenfelek, M. Dobos Marianne vendégei.

Tóth Csaba nem tartja visegrádi sikernek Ursulua von der Leyen jelölését, ugyanakkor a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elismerte, hogy Manfred Weber és Martin Schultz mindketten bukott politikusok.

Závecz Tibor a műsorban arról beszélt, hogy a közelmúlt egyezkedéseiben, amelyek az európai politikára vonatkoznak Merkel és Macron legalább ugyanolyan szerepet játszott, mint Orbán Viktor. A Závecz Research Alapító-ügyvezetője Angela Merkelt látja győztesnek, ugyanakkor a jelenlegi politikai szereplők között nem talál markáns arcéllel bírót.

A történteket G. Fodor Gábor röviden úgy értékelte, hogy Orbán Viktor és a V4-ek valóban megbuktatták a csúcsjelölti rendszert. A Századvég Alapítvány elnöke hangsúlyozta, nem Weber, vagy Timmermans lett Európa vezetője, hanem új szereplők jelentek meg, akikkel szemben a szkepticizmust alaptalannak tartja.

Gajdics Ottó is véleményt nyilvánított az Európai Unió megváltoztatásával kapcsolatban. Szerinte ez ugyan egyelőre még nem sikerült, de egy kompromisszum létrjeött. A Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője szerint ennek az a lényege, hogy nem történt meg az, amit a magyarok nem akartak.

Hír TV