2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Csörte: Nem megfutamodás Weber megválasztása

Hír TV

2019. június 5., szerda 22:00

Mindenki mást olvas ki abból, hogy a Fidesz is megszavazta Manfred Webert Néppárti frakcióvezetőnek, ugyanakkor bizottsági elnöknek továbbra sem őt látnák szívesen. Erről, valamint Néppárt és a Fidesz kapcsolatáról is szó volt a HírTV, Csörte című műsorában.

Elég sok dolog történt az ellenzék háza táján. Alapítója hagyta ott az LMP-t, a párt egyébként nyitna egykori párttagjai felé. Beolvasott saját pártjának Szanyi Tibor, Puzsér Róbert pedig nem vesz részt az előválasztáson, emiatt az LMP és a Jobbik is szakított vele. Závecz Tibor, Horn Gábor, G. Fodor Gábor és Gajdics Ottó vették sorra az elmúlt hét eseményeit.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője elmondta, úgy gondolja a józan belátás vezérelte a miniszterelnököt, amikor úgy döntött, hogy Webert frakcióvezetőnek választja. Elmondta, már hetekkel ezelőtt úgy látta, nincs más út Magyarország számára, mint valamilyen konszenzusra jutni az Európai Néppárttal. Hozzátette az európai konstelláció sokkal bonyolultabb lett a választások után, mint amire lehetett számítani.

 G. Fodor Gábor szerint ez az időszak a helyezkedésről szól. Úgy gondolja a helyezkedés és egyeztetés kérdését a tartalmi politikától el lehet választani.

 „A miniszterelnök azt mondta, hogy kötött mandátuma van. És el is mondta, hogy mire van kötött mandátuma. Ez a tartalmi politizálás kérdése. Ahhoz, hogy hogyan tudja a tartalmi politikát sikerhez vezetni, ehhez lehet engedményeket tenni. Meg lehet szavazni egy embert, hogy vezesse a Néppárti frakciót” – mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

Hozzátette, ez nem megfutamodás, hanem ugyanolyan ravaszkodás, helyezkedés és egyeztetés, amit mindenki csinál az európai politikai arénában.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nagyon jót tenne Magyarországnak, ha a Fidesz bent tudna maradni a Néppártban, ez elemi érdeke azoknak a polgároknak is, akik nem Fidesz szavazók. Azonban elmondta, nem látja, hogy lenne ebből a helyzetből visszaút.

„Magyar ember nem felejt. Én attól, hogy most a Fidesz megszavazta frakcióvezetőnek Webert, nem tudom neki elfelejteni, hogy ő azt mondta, hogy nincsen szüksége a mi szavazatainkra” - reagált Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabadföld főszerkesztője.

Teljes adás:

Hír TV