2019. november 14.,
csütörtök, Aliz napja

Csörte: Kompromisszumokra van szükség

2019. május 8., szerda 22:00

Egy ideje már téma a néppárt és a Fidesz kapcsolata nem csak hazánkban, hanem nemzetközi viszonylatban is. A felfüggesztést követően bekövetkezett egy újabb sarokpont, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, nem támogatják tovább Weber jelöltségét. Ki lehet az új kiválasztott és a döntés kijelölheti-e a Fidesz új néppárton kívüli útját. A HírTV, Csörte című legújabb adásában szó volt a Salvini által megfogalmazott új Európáról, valamint az uniós alapszerződések reformjáról is.

 Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy fogalmazott:

„Nekem nem fáj, hogy Orbán Viktor nem támogatja már Webert, szerintem Weber nem egy jó jelölt”

Hozzátette, ebben egyet értenek liberálisok, szocialisták és a Fidesz. Ezt a stratégiai igazgató örömteli konszenzusnak nevezte. Elmondta, azt viszont problémának látja, hogy nagyon sokszor beszél a Fidesz az Európai Unió demokratizálásának szükségességéről, most mégis egy olyan választás közeleg, amelyen ha valaki a Fideszre szavaz, igazából nem tudhatja, hogy a versengő jelöltek és irányvonalak közül, kire szavaz.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint egészen biztos, hogy Manfred Weber, vagy bárki, aki az Európai Néppárt vezetője lesz, csak úgy lehet az Európai Bizottság elnöke, ha valamilyen kompromisszumot köt és keres magának valamilyen szövetségest. Hozzátette, szerinte Orbán Viktor ráérzett arra, hogy ennek a folyamatnak ő lehet valamilyen generátora vagy vezéralakja és nem szükségszerű, hogy a miniszterelnök most elköteleződjön az Európai Néppárt mellett.

Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabadföld főszerkesztője elmondta, ő maga eddig sem látta jó döntésnek Weber támogatását és amiért sokan így voltak még ezzel az az, hogy ugyanazt mondja, mint Timmermans.

Úgy fogalmazott:

„Ő egyértelműen balra focizik, azért focizik balra, mert jól tudja, hogy az életben nem lesz belőle bizottsági elnök, csak egy ilyen nemtelen, tutyi-mutyi kompromisszum által!” 

Nagy Ervin filozófus szerint az a nagy kérdés, hogy Weber milyen kompromisszumokat hoz. Hozzátette, ő ezeket már meghozta. Elmondta, a magyarok nagyon sokáig egy olyan közegben éltek, ahol a külpolitika egy tutyi-mutyi, megalkuvó, félelemmel teli dolog volt. Ez az Orbán-kormány alatt változott, hiszen az utóbbi időben kezdeményezővé váltak és ez konfliktusokkal jár.

Salvini azt mondta, egy új Európát képzel el. Ugyanakkor több európai politikustól lehet azt hallani, hogy az uniós alapszerződéseket meg kell reformálni, újra kell alkotni, mert viszonylag sok minden megváltozott és nem csak a migrációs válságot értik ide, hanem például a Brexitet, gazdasági válságot. Az elmúlt 25 évben tehát sok minden változott és Kurz mellett például Weber is ezt mondta, de itthon különböző szervezetek is így gondolják, hogy ez egy jogos kérés, csak mindenki másképp képzeli el, hogy hogyan is kellene reformálni az Uniót.

Nem szabadna Magyarországnak állandóan ellenfeleket keresnie magának, hiszen nem kell mindig harci lázban égni, elég lenne szövetségeseket és kompromisszumokat találni -mondta Závecz Tibor.

Nagy Ervin úgy reagált, hogy Weber részéről az alapszerződések megreformálásának gondolata csak egy kampánybeli megszólalás azért, hogy úgy tüntesse fel magát a politikus, hogy ezt a nagy válságot majd ő meg fogja oldani. 

Gajdics Ottó szerint is kampányfogás az ötlet, de veszélyesnek nevezte. Ugyanis az a gondolat vezérli, hogy az Európai Unió abban a formában, hogy az erős nemzetek szövetségén alapul és a kormányfők tanácsa dönt alapvető kérdésekben, mégpedig teljes konszenzussal bonyolult, drága, lassú és nehézkes.

 

HírTV