2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Csörte: Egész Európa győzött

Hír TV

2020. július 22., szerda 21:53

Győzött vagy kudarcot vallott Orbán Viktor az uniós csúcson? Több vagy kevesebb pénzt kap hazánk a közös költségvetésből? De újra dübörög a Pesti úti vita is. Ki a hibás? Többek között ezekről vitáztak M. Dobos Marianne vendégei Gajdics Ottó, Mráz Ágoston Sámuel, Szakonyi Péter és Závecz Tibor a Hír TV Csörte című műsorában.

M. Dobos Marianne a maratoni hosszúságúra nyúlt EU-csúcs kapcsán megjegyezte, hogy két fajta narratíva kering annak a lezárása óta a köztudatban: vannak, aki történelmi sikerről beszélnek, hiszen 3 milliárd eurónyi plusz forráshoz jutott hozzá hazánk és a 7-es cikkely szerinti eljárás is a végéhez közelít, míg az ellenzék szerint Orbán Viktor kudarcot vallott, hiszen abból a négy feltételből semmi sem teljesült, amiket a parlament elfogadott, és amelynek képviseletére felkérte a miniszterelnököt. Melyikben van nagyobb realitás – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont igazgatója arra hívta fel a figyelmet,

hogyha a Spiegel megdicséri Orbán Viktort vagyis pontosabban keserűen elismeri a győzelmét Orbán Viktornak, akkor baloldali ember legyen a talpán, aki ki tudja magyarázni, hogy miért veszített

– húzta alá.

Szakonyi Péter arról beszélt, hogy az EU-csúcson egy olyan különleges helyzet állt elő ezzel a megegyezéssel, amelyben mindenki elégedett lehet. Egy olyan különleges megállapodás jött ugyanis létre, ami mindenkinek jó – hangsúlyozta az újságíró.

Gajdics Ottó az elhangzottak kapcsolatban megjegyezte, hogy az a különleges eset van – akár konfettisesőt is rendelhetnék – hogy egyetértek Péterrel, de én tovább merészelek menni,

itt egész Európa győzött! Az Európai Unió győzött, mert visszatért ahhoz a nagyon fontos alapértékéhez, az alapítóatyák azon szándékához, hogy soha többet nem fognak egymásnak diktálni

– szögezte le a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője.

Mráz Ágoston Sámuel kitért arra is, hogy ez az első félidő volt, még hátra van kettő, az Európai Parlament után jönnek a nemzeti parlamentek. A Nézőpont igazgatója szerint a magyar kormányfő tudatosan építette fel, hogyha az EP megzsarolná és tönkre tenné azt a megegyezést, amelyet most az állam és kormányfők bölcsen meghoztak, akkor az utolsó szó jogán a nemzeti parlament még keresztbe tehet ennek, miközben egész Dél-Európa várja a megmentő csomagot. Mráz szerint az egész folyamatot végiggondolták, és azok, akik most kritikusak el fogják ismerni ezeket az eredményeket.

Erre Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője kijelentette, hogy talán ilyen még nem volt, de ő is egyetért mindenkivel, ezért kéri a konfettiesőt.

A műsor második felében a résztvevők ismét górcső alá vették a Pesti úti idősotthonban történteket, annak apropóján, hogy a kabinet és Karácsony Gergely főpolgármester ismét összekapott többek között azon, hogy a halálesetekért kit terhel a felelősség, illetve, hogy megtett-e mindent a helyzet kezelésére a főváros.

Teljes adás:

Hír TV