2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csörte

Csörte: Az új politikai évad már október 14-én elkezdődött

Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: mérleget vonunk 2019 felett, és megnézzük mi várható az idén. Mit lehet kiolvasni a két választás eredményéből? Ezek fényében miként változtatják meg a pártok politikájukat, és lesz-e együttműködési kényszer az ellenzéki erők között? Négy vitapartner: a pást baloldalán Závecz Tibor és Szakonyi Péter a jobboldalon pedig G. Fodor Gábor és Gajdics Ottó.

  • Csörte: Az új politikai évad már október 14-én elkezdődött

 

A 2019-es európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP közös listája történelmi győzelmet aratott. Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint valóban nagyon jó az 52 százalékos eredmény, sőt az is nagy fegyvertény, hogy magyar biztos felel az uniós bővítésért.

M. Dobos Marianne felvetésére, hogy a magyar ellenzéki képviselők mindent elkövettek annak érdekében, hogy Trócsányi László ne lehessen uniós biztos és nem volt felhőtlen a támogatása a később biztossá megválasztott Várhelyi Olivérnek sem, Szakonyi Péter kijelentette, Trócsányi „maga tett érte, hogy ne foglalhassa el ezt a posztot”. A Napi.hu főmunkatársa szerint nem szabad az ellenzéket azzal vádolni, hogy Trócsányi miattuk nem lett uniós biztos.

Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője arra mutatott rá, hogy az előző felállású Európai Parlament és az Európai Bizottság tevékenységét is, valamint az új EP és új EB tevékenységét is abból a szempontból érdemes megvizsgálni, hogy miként közelített, illetve közelít a migránsválság problémájához. Kiemelte, hosszas huzavona és acsarkodás után végre felálltak azok a testületek, amelyektől joggal várhatja az európai uniós polgár, végre valami más fog történni, hiszen az jól látszott, hogy az előző garnitúra ezzel a problémával semmit nem tudott kezdeni.

Az a kérdés a politikában hol húzzuk meg az egyes éveknek a határait, hogy működik a politikai kalendárium

– erről már G. Fodor Gábor beszélt. A Századvég Alapítvány elnöke szerint a 2018 áprilisi, a 2019 májusi és a 2019 októberi választás egy politikai évnek tekinthető.

Ha ezt az esztendőt el kellene nevezni, akkor ez a nagy ijedtség éve lett, amire az október tette rá a nagy ijedtséget

– közölte G. Fodor. Szerinte az új politikai évad, az új politikai időszámítás október 14-én elkezdődött.

Leszögezte, vannak stabil pontok, amelyek a politikai kalendáriumban kijelölik az értelmezési lehetőségeket, az európai politikában, ilyen a bevándorlás kérdése, ez adja meg a kulcsot a bizottság és a parlament értékeléséhez, valamint a Fidesz néppárti tagságához is.

G. Fodor Gábor szerint a jövőben a Fidesz nem lesz tagja az Európai Néppártnak, ugyanakkor Semjén Zsoltra, a KDNP elnökére hivatkozva elmondta, a Kereszténydemokrata Néppárt a tagja marad.

Závecz Tibornak meggyőződése, hogy a Fidesz akkor járna el jól, ha próbálna kompromisszumot tenni a pártcsaládon belül, hiszen szerinte ez szolgálná Magyarország érdekeit is.

Igaz, hogy felállt az új Európai Parlament és az új Európai Bizottság is, de úgy tűnik valami nem változik, ez pedig, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás folytatódik Magyarország ellen és még mindig több uniós képviselő is változatlanul a magyar jogállamiság kérdését tartja a nagyítója alatt. M. Dobos Marianne felvetésére Gajdics Ottó kiemelte, igazából olyan ügyről van szó, ami soha nem ér véget, hiszen, ha pontot akarnának tenni az egész eljárás végére, akkor megvonnák hazánk szavazati jogát, de ehhez a kormányfők tanácsának egyöntetű véleménye kellene, ugyanakkor ez nem fog megvalósulni, vagyis – mint fogalmazott – egy bohóckodás az egész. Hozzátette:

egy jó demokratikus játéknak lehetnénk a szemtanúi, ha nem állandóan minket állítanának pellengérre, úgy tűnik sokkal fontosabb azokat az országokat vegzálni, amelyeknek például a migráció kérdésében gyökeresen más véleményük, mint azoknak, amelyeknek olyan „baromi fontos” a jogállamiság.

A gondolatsorhoz csatlakozva G. Fodor Gábor úgy fogalmazott, az EU kedvenc játéka a 7-es cikkely szerinti játék, ami soha nem fog bekövetkezni, soha nem érnek a végére, de mindig színpadot teremtenek arra, hogy Magyarországot, Lengyelországot jól megdádálja egy-egy német tajtékzó zöldpárti képviselő, egy portugál kommunista

Závecz Tibor azt látná jónak, ha a kritikákat a magyar kormány nem ellenséges támadásnak tekintené, hanem átgondolná és megfogadná azokat.

Ennek a játéknak nem az a lényege, hogy nézz tükörbe és változtass. Itt arról van szó, hogy fel lehessen mondani ellenünk a mantrát. Ez pedig a bevándorlás kérdésben vallott álláspont miatt történik

– hívta fel rá a figyelmet G. Fodor.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!