2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Csörte

Csörte: Az Európai Uniót könnyen a tönk szélére viheti a jogállamiságról folyó értelmetlen vita

Zárt ülésen hallgatta meg az Európai Néppárt frakciója a biztosjelöltjeit, köztük Trócsányi Lászlót. Egyebek mellett erről is szó volt a Hír TV Csörte című vitaműsorában. M. Dobos Marianne és négy vendége – Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Csoport vezetője, Szakonyi Péter a Napi.hu főmunkatársa, Gajdics Ottó a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztője, és Závecz Tibor a Závecz Research alapító-ügyvezetője – többek között a szerdai nap brüsszeli eseményeit taglalták, hiszen már Trócsányi László jelölése is nagy port kavart. Ami kicsit furcsa a történetben, hogy most Manfred Weber volt az, aki megengedőbben fogalmazott Trócsányival és Orbán Viktorral kapcsolatban. Hogy mindez miről árulkodik, arról is kikérte a műsorvezető a stúdióba invitáltak véleményét. Tehát bemutatkozott Trócsányi László, mint uniós biztos jelölt a Néppárti frakció előtt. Előtte a minap meghallgatást tartottak a magyar jogállamiságról, ahol a magyar kormány visszautasította az ellene felhozott vádakat. Varga Judit igazságügyi miniszter ezt követően azt mondta: akár már tavaly lezárulhatott volna a hazánkkal szembeni eljárás, hiszen minden vádat tételesen cáfoltak.

  • Csörte: Az Európai Uniót könnyen a tönk szélére viheti a jogállamiságról folyó értelmetlen vita

Az is górcső alá került, vajon mit jelent az a keresztény szabadság, amelyről Orbán Viktor beszélt? És végül, mennyire van főpolgármester-váltó hangulat? Annak tükrében pláne érdemes volt a színfalak mögé tekinteni, hogy mint kiderült: alkalmatlannak tartja, mégis támogatja a Jobbik Karácsony Gergelyt. Ezek a témakörök voltak az eheti vitaműsor meghatározó elemei.

Trócsányi László jelöléséről, megválasztásáról és a Néppárt támogatásának esélyéről kérdezte a műsorvezető a stúdióvendégeket.

„Trócsányi László szakmai felkészültségéhez, jogászi kvalitásaihoz kétség sem férhet. Tehát ez teljesen biztos, hogy ha csak ezt tennék mérlegre – arra a feladatra kijelölt személyként –, függetlenül attól, hogy melyik országnak a politikusa, melyik kormány minisztere volt, akkor nem lenne semmi fajta kétely, nyilvánvalóan megszavaznák”

– mondta a Závecz Research alapítója, aki arra számít, hogy „lesz itt még csata”, mert a magyar jelöltet támadni fogják a liberális és a szociáldemokrata frakcióból is.

„Szerintem három szintje van ennek a vitának. Van az alkalmassági kérdés. Azt hiszem Tibor ezt megválaszolta mikor úgy kezdte, hogy Trócsányi László alkalmas. Innentől kezdve egyébként normális esetben abba is hagyhatnánk a vitát, mert ha alkalmas, akkor miért nem lehet ő az európai biztos? De van egy ideológiai vita és van egy személyes szintje is a dolognak”

– reagált az előtte szóló szavaira a Nézőpont Csoport vezetője, majd kifejtette, hogy az ideológiai vitát értelmetlennek, terméketlennek és kifejezetten károsnak tartja az Unióra nézve. A személyes szál pedig Manfred Weber révén sejlik fel, akinél még kérdés, hogy a magyar jelölt megszavazásakor a sértettsége, a bosszúállása vagy a pártfegyelem alapján fogja-e meghozni döntését.  

„Megítélésem szerint Von der Leyen ezt egy ilyen ’meteorológiai léggömbnek’ engedte fel. Ha elmegy, elfogadják: oké. Ha nem: megvan a második sor, aki beül az első sor helyére. Itt a sort most természetesen képletesen értem”

– vélekedett Szakonyi Péter.

„Ez egy politikai vita. A politikai vitának kell lassan-lassan a végére pontot tenni. Vagy felkiáltójelet, mert teljesen igaza van Ágostonnak abban, hogyha ezt még sokáig folytatják akkor szétzilálják az Európai Uniót! Márpedig ők beszélnek arról, hogy mennyire fontos az egység teremtése és megőrzése, mennyire fontos lenne a jó kompromisszum megkötése, milyen jó lenne, ha egyfelé húznának végre a tagállamok és az Európai Uniót foglalkoztató nagy-nagy problémákkal foglalkoznának végre, nem azzal, hogy van-e a fékeknek ellensúlya vagy nincsen, mert már a fülünkön folyik ki, és baromira unjuk”

– szögezte le Gajdics Ottó.  

A teljes adás itt tekinthető meg:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) szakemberei eddig mintegy négyezer sportolót ellenőriztek a nyári olimpiát megelőző kontrollidőszak hónapjaiban, és a párizsi ötkarikás játékok alatt hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2018-ban életre hívott és működtetett szervezet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!