2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Csörte: A mostani kormány már bizonyított válságkezelésben

Hír TV

2020. június 10., szerda 21:55

A Hír TV Csörte című műsorában a vendégek nem kerülhették meg ezen a héten az MSZP hamis videóját, De a jövő évi költségvetés kapcsán beszéltek a kabinet és a főváros közötti pénzelosztási konfliktusról is. M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei Gajdics Ottó, Mráz Ágoston Sámuel, Szakonyi Péter és Závecz Tibor voltak.

Szegény MSZP-t még egy hamis videó is le-húzza - mondhatnánk minden irónia nélkül. A hosszú évek óta nem látott álhírgyártási botrányba keveredett szocialisták most azt mondják, a tartalom a lényeg, nem az, hogy ki mondta. Valóban ez lenne? Előtte viszont Karácsony Gergely ismét pénzt kér a kormánytól: Lánchídra, közösségi közlekedésre és még sorolhatnánk. Szerinte ugyanis a jövő évi költségvetés megszorító csomag valójában – vezette fel a műsor témáit M. Dobos Marianne műsorvezető.

A műsor első felében a jövő évi költségvetést vették górcső alá a vendégek. M. Dobos Marianne arra volt kíváncsi, hogy a vendégek miként látják, valóban bosszút áll-e a jövő évi büdzsével a kormány a fővároson és az ellenzéki vezetésű városokon. A műsorvezető mindezen túl felidézte Karácsony Gergely kijelentését is, amelyben a főpolgármester utalt arra, hogy az elvonásokért kompenzációt vár.

Gajdics Ottó, a Szabadföld és a Karc FM főszerkesztője úgy reagált az elhangzottakra, hogy

a balliberális ellenzék mind a mai napig nem tudta lenyelni azt a békát, hogy nem ő van hatalmon, hogy nem ő kormányoz, hogy nem oszthatja el a forrásokat.

A költségvetéssel szemben megfogalmazott nevetséges és sokszor eltúlzott kritikákból is kirajzolódik az a mély ellentét, amely a baloldaliak és a nemzeti polgári kormány között fennáll. Ezt pedig ez a költségvetés sem fogja feloldani – hangsúlyozta.

Szakonyi Péter újságíró szerint egyértelmű, hogy a városok forrásait megcsapolja a kormány, függetlenül attól, hogy ezek a városok ellenzéki vagy kormánypárti vezetés alatt állnak-e azonban. Ilyen szempontból. De ugyanakkor van egy másik nagy kérdés: melyik város mekkora mértékű kompenzációt kap majd többek között a pályázati forrásokból és milyen támogatásokból részesül majd.

Tehát mégsem fűnyíró elv fog működni, mert lesznek egyenlők és még egyenlőbbek

- tette hozzá.

Ez prekoncepció – vetette közbe M. Dobos Marianne. Ez már az ítélt – reagált Mráz Ágoston Sámuel.

Závecz Tibor az eddigiekhez hozzáfűzte, hogy

jelenleg költségvetési vita van, és egy költségvetési vitában helye van a kormányéval ellentétes nézetnek is.

A Závecz Research alapító-ügyvezetője kitért arra is, hogy a gépjárműadónak az elvétele, amelyről a kormány azt mondja, hogy ennek a befizetése az állam kasszájába szolidaritás az önkormányzatok részéről, azért, hogy a járvány negatív következményeit kompenzálják. Závecz Tibor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jogrenddel vissza kellene mindezt az eredeti állapotára állítani, és arra is rámutatott, hogy szerinte ez ügyben Karácsony Gergely kompromisszumkész volt.

Mráz Ágoston pedig arról beszélt, hogy

milyen jó, hogy nem Gyurcsány Ferenc van most kormányon, mert amikor nehéz helyzet volt, neki kellett költségvetést csinálnia, 2006 és 2010 között az ő költségvetési pedig eszkalálták a problémát.

A Nézőpont csoport igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2010-ben katasztrofális állapotban voltak a közpénzügyek Magyarországon.

A mostani kormány 2010 után már bizonyította, hogy tudja a válságot kezelni, és most ismét nehéz helyzetben vagyunk.

A gépjárműadó visszakövetelésével pedig 1000 milliárd forint hiányozna a költségvetésből – húzta alá Mráz Ágoston Sámuel.

A vitaműsor második felében a baloldal álhírgyártó tevékenységéről fejthették ki a vendégek a véleményüket.

Teljes adás:

Hír TV