2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Csörte: A magyar ellenzékiek a belpolitikai sikertelenségük miatt Brüsszelből politizálnak visszafelé

Hír TV

2019. október 2., szerda 21:55

Újfent nem támogatta az unió jogi bizottsága Trócsányi László uniós biztosi kinevezését, ezért Orbán Viktor Várhelyi Olivért jelölte helyette erre a posztra. Az viszont még kérdés, hogy őt megszavazzák-e az ellenzéki politikusok és a többi európai kritikus. Közben hazánkba látogatott a finn miniszterelnök, és elsőként Gyurcsány Ferenc feleségével majd Karácsony Gergellyel találkozott. Természetesen a jogállamiság kérdése állt a megbeszélések középpontjában. Végül arról is vita volt az adásban, milyen hatása lesz a kiszivárgott hangfelvételnek a főpolgármesteri választásra. Még mindig nem tudni pontosan ki rögzítette és ki hozta nyilvánosságra, mindenesetre kérdés, hogy a Párbeszéd elnökségi ülésein elhangzottak milyen hatással lesznek a közeljövő belpolitikai történéseire és a párt szövetségesi politikájára. A Hír TV stúdiójában a Csörte adásában M. Dobos Marianne műsorvezető vendégei voltak: G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, Gajdics Ottó, a Szabad Föld és a Karc FM főszerkesztője és Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője.

Az adás kezdetén bejátszottak egy rövid részletet a vasárnapi Fidesz kongresszusból, amelyben Orbán Viktor arról beszélt: ideje lesz felhagyni azzal a nyugat-európai gyakorlattal, hogy fizetett civileken, ilyen-olyan szervezeteken keresztül akarjanak beleszólni a közép-kelet-európai országok – köztük hazánk – belügyeibe, alakítani más országok politikáját, és a demokratikus rendre fittyet hányva idegen érdekeket és akaratot érvényesíteni ott is, ahol demokratikus keretek között megválasztott erők kormányoznak. A régió jónéhány országa a politikai instabilitását pont ezeknek a „rejtett támadásoknak” tudhatja be – szögezte le a magyar miniszterelnök.

A kormányfő arról beszélt, hogy az álhírekkel szemben fel kell venni a harcot, és Trócsányi László megbuktatása is ezen „rejtett akciók” része – emelte ki felvezetőjében M. Dobos Marianne.

„Én azt hittem, hogy nyugalom lesz az Európa Parlamenti választások után, de hát nem, mert, hogy itt az osztályharc és a nemzetközi harc is fokozódik, hogy most ezzel a régi frappáns fordulattal éljek… Tehát a miniszterelnök elég sok olyan ellenfelet megnevezett, akikről az a véleménye, hogy Magyarországot támadják”

– vélekedett Závecz Tibor, aki szerint „most valaminek a kezdete van”, várni kéne egy kicsit, hogy „ez az Európai Parlament rendezkedjen be”.

Gajdics ottó erre reagált:

„Ha jól értem, most arról van szó, hogy valakiknek elemi érdeke, hogy ne engedjék berendezkedni. Ezt látjuk a két szép szemünkkel. Amikor megakadályozzák a bizottsági alelnöki posztokra kijelölt embereknek a kinevezését, megakadályozzák a bizottságban a magyar jelöltnek a kinevezését, ki tudja meddig fog elhúzódni ez a procedúra hogyha nekikezdenek majd vegzálni a bizottsági meghallgatásokon az új jelöltnek. Tehát itt valakinek nem az az érdeke, mint amit te is, én is, meg úgy általában az európai polgárok szeretnének, hanem jól láthatóan – különösen gondolok itt a magyar ellenzék által delegált képviselőkre –, az az érdekük, hogy a saját belpolitikai sikertelenségükből fakadó frusztrációjukat kivigyék Brüsszelbe, kivigyék Strasbourgba, és onnan politizáljanak visszafelé. Ezt látjuk. És ez ellen viszont joggal sorolta fel a miniszterelnök mindazokat, akik ebben részt vesznek, és nemtelen módon, galád módon akadályozzák a folyamatokat.”

„Az európai csatatéren szerintem nem a magyar kormány háborúzik, hanem például a magyar ellenzék indít háborút a Fidesz képviselők ellen”

– szögezte le G. Fodor Gábor.

Hír TV