2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Csörte: A kulisszák mögött elképesztő helyezkedés folyik

2019. június 19., szerda 21:55

Közösségi közlekedés, egészségügyi fejlesztések és környezetvédelem. A témák szinte ugyanazok, az ígéreteket tekintve viszont egymásra licitálnak a jelöltek az ellenzéki előválasztáson. a verseny csütörtökön indul és nagy kérdés, hogy a választók mit néznek majd. A rátermettséget, az ismertséget, esetleg a népszerűséget. Közben pedig úgy tűnik egyre inkább esik szét a kormányellenes politikai tömb. Mindeközben újabb uniós csúcs előtt állnak az országvezetők. A kérdés, hogy kik foglalhatják el a fontosabb pozíciókat a közösségen belül és hogyan tudja érvényesíteni a magyar érdekeket már ebben is a Fidesz. A Hír TV Csörte című műsorában Szakonyi Péter, Horn Gábor, Tóth Erik és Gajdics Ottó voltak M. Dobos Marianne vendégei.

Orbán Viktor a múlthéten beszélt arról, hogy szerinte kik lehetnek valós jelöltek. Azt mondta, Európai vezető pozícióban sohasem szabad olyan embert támogatni, aki korában valamely tagállam megtámadásában részt vett, hiszen ennek a személynek az lesz a feladata, hogy összefogja az Uniót és megtestesítse Európa egységét.  

Szakonyi Péter, a napi.hu főmunkatársa szerint, ha netán az kerülne szóba, hogy Orbán Viktor bármilyen posztot kapna, vagy kaphatna az Európai Unióban, akkor a saját értékítélete szerint erre alkalmatlan lenne.

A Nézőpont Intézet elemzője, Tóth Erik elmondta, ennél fontosabb, hogy jelenleg nem úgy áll a rendszer, hogy a mostani csúcsjelöltek közül kerülne ki az, aki majd vezetheti az Európai Bizottságot. Hozzátette, úgy látja a legfontosabb pozíciók tekintetében Európa rendkívül megosztott és ez nem csak nyugat-európai értelemben van jelen a politikában, hanem korábban erősnek vélt szövetségeseket is megosztott.

„Kinek sajnos, kinek szerencsére – nekem szerencsére-, nem Orbán Viktoron múlik ez a kérdés. Orbánnak és a Fidesznek nagyon kicsi beleszólása lesz abba, hogy hogyan alakulnak ezek a dolgok. Én értem ezt az álláspontot, valószínű egyébként többek között Verhofstadt-ra gondolt, abból, amit mond„-  fejezte ki véleményét Horn Gábor, a Rebublikon Alapítvány elnöke.

Gajdics Ottó, a Karc FM és a Szabadföld főszerkesztője kiemelte, Orbán Viktor a brüsszeli bürokráciát támadja, miközben, ha Magyarország kormányát valaki ex katedra a távolból működésképtelennek ítéli és emiatt mindenféle nemtelen, akár az európai jogot is meghaladó szankciókkal fenyegeti, az szerintem nem csak Orbán Viktor, nem csak a kormány, hanem Magyarország elleni támadás is.

Hír TV