2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Csörte: A Fidesz lépése az erőről, a szabadságról és az önbecsülésről szólt

Hír TV

2021. március 3., szerda 21:52

Kilépett a Néppárt parlamenti frakciócsoportjából a Fidesz azt követőn, hogy megszavazták, visszamenőlegesen nemcsak egyéni képviselőket, hanem csoportokat is ki tudnak zárni soraikból. A tényt többféleképpen értelmezik. Erre tett kísérletet a Hír TV Csörte című műsorában M. Dobos Marianne vendégeként Gajdics Ottó, G. fodor Gábor, Fodor Gábor és Gerő András is.

A Fidesz egyébként nem a Néppártból lépett ki, hanem a parlamenti frakcióból – hangsúlyozta a műsor legelején M. Dobos Marianne. Majd rámutatott arra, hogy most elindult a kizárási folyamat. Beelőzhet-e úgy a Fidesz, hogy kilép hamarabb a Néppártból, mint ahogy azt a szövetség végigviszi ezt a folyamatot – tette fel a kérdést ehhez kapcsolódóan vendégeinek.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke az elhangzottakra úgy reagált, neki ez a pillanat az erőről, a szabadságról és az önbecsülésről szólt. Bár a Fidesz ma távozott, a Fidesz ugyanaz maradt, ami volt: a saját sorsáról dönteni képes politikai közösség.

Fodor Gábor az ellenzéki reakciókról mondta el a véleményét kicsit később. A Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapítója szerint ezeket a nyilatkozatokat nem kell komolyan venni, aláhúzta, hogy ezek mind hangzatos, de komolytalan szövegek. Fodor felhívta arra a figyelmet, hogy egy taktikailag ügyes lépést vitt véghez a Fidesz azzal, hogy nem várta meg azt, hogy kizárják. De ami mögötte van az baj az egykori SZDSZ-es politikus szerint, mert ezzel Magyarország fogja a rövidebbet húzni, és elszigetelődik a nemzetközi térfélen.

Gajdics Ottó ezt követően emlékeztette arra, hogy akárhány EP-választás volt eddig, azt a Fidesz mindig toronymagasan megnyerte, és az Európai Néppártban való jelenléte evidencia volt. Az újságíró csak csatlakozni tudott G. Fodor Gáborhoz, és leszögezte, hogy nem a Fidesz lépett ki a frakcióból, hanem ez a frakció vesztette el a tartását.

Gerő András történész pedig arról beszélt, hogy korábban volt már arra példa az EP-történetében, hogy egy frakcióból távozott párt alapított mással egy olyan pártszövetséget, amellyel az EPP-t támogatja majd.  

A műsor második felében nem kerülhették el az oltások kérdését sem.

Teljes adás:

Hír TV