2022. 09. 29. Csütörtök Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Soroló 03:40

Bayer show

Szájer József: Magyarországot azért akarják büntetni, mert a jogait gyakorolja

A Bayer show ezen a héten két fő témára, a jogállamiságra és a sajtószabadságra épült. Bayer Zsolt, a műsor házigazdája ezekről is beszélgetett vendégével, Szájer József fideszes EP-képviselővel.

  • Szájer József: Magyarországot azért akarják büntetni, mert a jogait gyakorolja

A műsor első felében Bayer Zsolt olyan képeket villantott fel, amilyenné hazánknak válnia kellene ahhoz, hogy kivívja a „dicsőséges” Nyugat elismerését, megbecsülését és szeretetét. Többek között felidézett egy francia esetet, mikor egy államtitkár egy fiataloknak szóló fórumon azzal találkozott, hogy a másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók gyermekei elutasítják a francia nemzeti himnuszt, mondván, hogy az egy harci induló, és nekik nem erre van szükségük, hanem vallásszabadságra, amely békét teremt. Bayer Zsolt a látottak kapcsán megjegyezte, hogy amennyiben Franciaországban ez a nézőpont eszkalálódik, akkor reformációra lesz szükség, azaz vissza kell térni a régi rendhez, értékekhez. 

Ezt követően a műsor második felében Szájer József EP-képviselővel beszélgetett a műsor házigazdája. A téma mi más lehetett volna, mint az európai uniós költségvetés kapcsán kialakult patthelyzet és a jogállamiság fogalmának értelmezése.

Szájer József a beszélgetés során arra hívta fel a figyelmet, hogy minden kultúrában más és más, hogy mit tekintenek a jogállamiság kritériumainak. Létezik többek között német, brit és francia modell is. Elmondta, hogy az ő meglátásukban

a jogállam a jog és a szabályok uralma az emberek felett. A mai jogállami fogalom minden, csak nem egyértelmű a fideszes EP-képviselő szerint. Önkényes, a kettős mérce eszköze és egyben politikai furkósbot is.

A fideszes EP-képviselő kitért arra is, hogy az unió alapítószerződése egyenlő jogúként nevezi meg az Európai Uniós egyes tagországait. Ezeknek az országoknak pedig különféle jogaik vannak, például szavazati- és vétójoguk is. Magyarországot most azért akarják büntetni, mert a jogait gyakorolja – húzta alá.

Ha nem vétóznánk, akkor azért nem kapnánk meg az uniós pénzeket, most pedig vélhetően azért nem kapjuk meg, mert vétózunk

– jegyezte meg Bayer Zsolt.

Erre Szájer József úgy reagált, hogy a nagy pénz, amit megvétóztunk, az igazából egy hitelfelvétel, tehát az nem a saját pénzünk.

Magyarország ebben a vitába úgy ment bele, hogy nemcsak azt mondtuk, hogy a jogállamiságot és a politikai zsarolási eszközöket nem lehet összekapcsolni, de mi azt is kijelentettük, hogy nekünk nem tetszik az, hogy Európa eladósítja magát a következő nemzedékek rovására. Magyarország jól kezelte a járványt, nekünk nincs szükségünk plusz forrásokra. Kizárólag azért megyünk bele ebbe a deal-be, - júliusban ez volt a szolidaritásunk kifejezése - , mert segíteni akarjuk a déli országokat

- hangsúlyozta az EP-képviselő. 

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

A háborús szankciók bevezetése óta Európa gazdasága gyengült, ezzel szemben Moszkva erősödött - hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely a Bayer show-ban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: Oroszország soha ilyen áron nem tudta értékesíteni még a földgázt és a kőolajat, mint most. 2022. szeptember 25.
Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

A HírTV Bayer Show című műsorának Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára volt a vendége. 2022. szeptember 18.
Schmidt Mária: Ukrajna győzelmi esélyeit nem segíti elő az, ha mi fázunk

Schmidt Mária: Ukrajna győzelmi esélyeit nem segíti elő az, ha mi fázunk

Legalább tíz évre lenne szüksége Európának, hogy elegendő energiát termeljen - erről beszélt a Terror háza Múzeum főigazgatója a Bayer show vendégeként. 2022. szeptember 11.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!