2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bayer show

Nagy István: Az ország kenyere biztosított

Azt a legszebb mondatot, amit egy agrárminiszter mondhat, hogy az ország kenyere biztosított, azt nyugodtan mondhatom, mert valóban így van - erről beszélt az agrárminiszter a Bayer show-ban. Nagy István hozzátette: az exportra szánt mennyiség azonban kevesebb lesz. A hazai termés mennyiségét az időjárás befolyásolja leginkább és sok múlik azon, hogy a következő 10 napban lesz-e csapadék.

  • Nagy István: Az ország kenyere biztosított

Rendkívüli szárazság van és rendkívüli intenzív napsugárzás van, e kettő együtt teljességgel nehezíti a növények életét, és ha nem érkezik csapadék, akkor valóban kukoricából és napraforgóból - főleg az Alföld területén - katasztrofális termésmennyiségnek nézünk elébe.

Ugyanakkor a gazdák számíthatnak a segítségre, ha kár érné a termést - jelentette ki az agrárminiszter.

Magyarországon egy nagyon fejlett kárenyhítési rendszer van, Európában egyedülálló, mert nálunk 4 pilléres, és ebbe természetesen az aszály is beletartozik, a gazdák ezt tudják, szeptember 30-ig kell bejelentsék az ő aszálykáraikat, akkor mi ezt összesítjük, és gyakorlatilag onnantól kezdve majd megindul ennek az aszálykárnak a kifizetése a gazdák számára

- tette hozzá.

A időjárástól függő termés mellett az étolaj biztosítása is nagy feladat. Több országban korlátozást vezettek be, a napraforgó pedig mindenhol hiánycikk. Nagy István szerint ez a helyzet az orosz-ukrán konfliktusra vezethető vissza.

Az étolajnál is nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy biztosított mindenki számára az a szükséglet, ami Magyarországon helyben kell. Az étolaj válság azért van, mert Ukrajnában terem a világ össznapraforgó termésének a 40 százaléka. Most azért gondoljuk el, hogy majdnem minden második liter étolaj az abból a termésből származna, amit most vagy nem tudtak elvetni, vagy nem tudnak learatni

- mutatott rá a tárcavezető.

Minél hosszabb ideig tart a háború, annál nagyobb hatással lesz a gazdaságra. Az élelmiszerhiány miatt pedig az illegális bevándorlók száma is növekedni fog - tette hozzá az agrárminiszter.

Minél hosszabb ideig tart a háború, annál nagyobb hatással lesz a gazdaságra. Az élelmiszerhiány miatt pedig az illegális bevándorlók száma is növekedni fog

- mondta agrárminiszter.

Teljes adás: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lánczi Tamás: Résen kell lennünk + videó

Lánczi Tamás: Résen kell lennünk + videó

Lánczi Tamás szerint a „valódi” szuverének azok, akik az európai szuverenitást és az európai nemzetállamok szuverenitását szeretnék felszámolni. A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Bayer show-ban arról is beszélt, hogy szerinte azok a szereplők, akik megpróbáltak beavatkozni a 2022-es választásba, az előttünk álló választásokat is befolyásolni akarják.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!