2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Bayer show

Lánczi Tamás: genetikailag módosított ukrán gabona áraszthatta el az EU-t

Miközben Magyarországnak eleget kell tennie az Európai Unió belső piaci előírásainak, olyan gabonával árasztják el, amelynek nem kell megfelelnie Brüsszel szigorának - erről is beszélt Lánczi Tamás a Bayer Showban. Szerinte az a termény amely beáramlott az elmúlt fél évben Magyarországra, semmilyen ellenőrzésen nem esett át.

  • Lánczi Tamás: genetikailag módosított ukrán gabona áraszthatta el az EU-t

A közép-európai régióba ellenőrizetlenül áramlik be az ukrán gabona és az egyéb mezőgazdasági termékek - hívta fel a súlyos problémára a figyelmet Lánczi Tamás a Bayer show-ban. Az elemző hozzátette: mivel nem egy uniós tagországról van, nem ellenőrizhető pontosan, milyen és mennyi növényvédőszerrel kezelték ezeket a kalászosokat.

"Egy év alatt ki lehet végezni az összes közép-európai országnak a gazdálkodóját azzal, ha nekünk eleget kell tennünk a belső piaci előírásoknak, az Európai Unió nagyon szigorú szabályrendszerének, és közben elárasztanak minket olyan gabonával, olyan mezőgazdasági termékekkel, amelyeknek ezeknek a szabályoknak egyáltalán nem kell megfelelniük" – mutatott rá a politológus.

Az elemző arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság javaslata miatt már az sem követhető, hogy egyáltalán Ukrajnából származik-e a gabona.

"Az Európai Bizottságnak van ez a javaslata, hogy ne is lehessen megjelölni azokat a termékeket, amelyek ilyen módon érkeznek be az európai piacra. Így gyakorlatilag nyomát vesztjük, és nem tudjuk, hogy amit veszünk és amit eszünk, az voltaképpen mi" - hangsúlyozta Lánczi Tamás, hozzátéve: bár törvény védi Magyarország GMO-mentességét, az unió szerint ez mindössze belső piaci ügy.

"Ugyanaz lesz a probléma, mint számos más esetben, a bizottság arra fog hivatkozni, és ezt fogja bömbölni mindenhol, hogy neki ehhez joga van, és a magyarok pedig fogják be a szájukat, és vessék alá magukat az uniós rendelkezésnek. Mi meg arra fogunk hivatkozni, hogy nekünk pedig van egy nagy legitimációval elfogadott alaptörvényünk, amelyben meg ennek a szöges ellentéte van. És akkor itt fogunk megállni" - magyarázta az elemző, arra figyelmeztetve, hogy az olcsó ukrán gabona teljesen ellehetetleníti a magyar gazdákat.

A műsorban további témák voltak: David Pressman amerikai nagykövet a „felszabadító szovjet hadsereget” dicsőítette, Manfred Weber kerítést építene, Karácsony Gergely nem fizetné be az államnak a fővárost terhelő szolidaritási adót, rövid idő alatt jelentősen nőtt a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma.

További epizódok

Kövér László: Ezek nímandok, macskajancsik

Kövér László: Ezek nímandok, macskajancsik

Élesen bírálta a jelenlegi nyugati politikai elitet Kövér László házelnök a Bayer show-ban. Az Országgyűlés elnöke szerint azt látni, hogy Nyugaton szinte már nincsenek európai értékek, pedig - mint fogalmazott - Európa, attól Európa, hogy keresztény. 2023. szeptember 17.
Bayer show - Fürjes Balázs: összekovácsolta a nemzetet az atlétikai világbajnokság

Bayer show - Fürjes Balázs: összekovácsolta a nemzetet az atlétikai világbajnokság

Fürjes Balázs, a Budapest 2023 atlétikai vb szervezőbizottságának társelnöke volt a Bayer show vendége, aki mesélt arról, hogy a NOB javasolja az állandó státuszba helyezését. 2023. szeptember 10.
Bayer show - Lánczi Tamás: A DK titkolózása gyanúra ad okot

Bayer show - Lánczi Tamás: A DK titkolózása gyanúra ad okot

A DK képviselői viziten jártak az USA budapesti nagykövetségén, azonban pár semmitmondó megnyilatkozáson kívül nem lehet tudni, hogy miről beszélgettek. 2023. szeptember 03.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Visszatért a Bayer show

Visszatért a Bayer show

Kéthónapnyi szünet után Bayer Zsolt ismét megmondja! Az osztás itt nem matematika! Mindenki megkapja a magáét!
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!