2020. december 5.,
szombat, Vilma napja

Gulyás Gergely: Majdnem minden döntésnél az elsők vagyunk

Hír TV

2020. március 29., vasárnap 22:00

Pénteken vezették be a kijárási korlátozást, amely gyakorlatban azt a célt szolgálja, hogy az emberi találkozások, kontaktok számát tovább tudják csökkenteni. Abban a szakemberek között egyetértés van, hogy a terjedés gyorsasága attól függ, hogy egy ember hány embernek adja tovább a vírust, ha ez a fertőzés szám egy alá esik akkor a vírus visszaszorul és meg is szűnhet. A Hír TV Bayer show című műsorának vendége Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter volt, aki beszélt többek között az intézkedések fontosságáról és az ellenzék viselkedéséről, mellyel a vírus elleni védekezést nehezítik meg.

Gulyás Gergely elmondta a korlátozás értelmében csak meghatározott nyomós okkal lehet elhagyni a lakásokat, házakat, nyomatékosan megkért mindenkit, hogy maradjon otthon, ha teheti, természetesen a munka, az alapvető szükségletek fedezése és az egyéni sporttevékenység továbbra sem tilos. A korlátozás két hétig, azaz húsvétig szombatig fog tartani, a kormány akkor mérlegeli, hogy szükséges-e meghosszabbítani, további döntéseket hozni. 

Bayer Zsolt azon kérdésére miszerint előállhat-e olyan helyzet, amikor a kijárási korlátozásból kijárási tilalom lesz, a miniszterelnökséget vezető miniszter tudatta, hogy természetesen semmit nem lehet kizárni, azonban teljes tilalom sehol nincs, ez az államcsődhöz vezető egyenes út lenne. A korlátozások viszonylag szigorú szabályozások, ha továbbiakra lesz szükség a kormány arra is készen áll, hiszen céljuk az emberi életek megmentése és a járvány terjedésének megfékezése. Azonban dolgoznak azon is, hogy a gazdaságot hogyan lehet majd ebből a rendkívül nehéz helyzetből újraindítani. Bizakodó azonban, hiszen könnyebb lesz az újraindulás mint a 2008-as válság után, ugyanis akkor egy gyenge gazdasággal rendelkezett az országot kellett ismét prosperálóvá tenni, most abban bíznak, hogy közel onnan tudják folytatni, ahol tartott a magyar gazdaság a járvány előtt.

Bayer Zsolt reflektált az ellenzékre és a ellenzéki sajtóra, mely szinte minden nap nyilvánvaló hazugságot kommunikál, miszerint a kormány szinte mindenben elkésett az intézkedések tekintetében.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, hogy ezek az adatok mind ellenőrizhetőek, mind a veszélyhezet kinyilvánításában, mind a határok lezárásában, mind gazdasági intézkedésekben és a kijárási korlátozás meghozatalában Magyarország az első helyen jár.

 

 Nem véletlen az, hogy míg ma már mindenhol ezer szám vannak megbetegedések addig Magyarországon háromszáz eset (pénteki felvétel) az ahol a fertőzést kimutatták, senki nem vitatja, mi sem, hogy ezeknek a számoknak a jelentősége ma már Magyarországon is és külföldön is másodlagos mert a látencia tizenötszörös, de ezt mindenhol tizenöttel kell szorozni tehát a különbségek megmaradnak.

 

Az ellenzék hétfői, koronavírus-törvény elleni fellépésére reflektálva kijelentette: 

Mindvégig úgy gondoltam, hogy még, ha vannak is viták akkor is a jelenlegi helyzetben az ország iránt érzett felelősség vagy akár csak a politikai számítás is arra kell, hogy indítsa az ellenzéket, hogy a védekezéshez szükséges felhatalmazást biztosítani fogja a kormány számára vagy legalábbis nem idéz elő egy olyan helyzetet, ahol akár csak néhány napra ez a felhatalmazás kétségessé válik. Nem így történt. Nagyon sajnálom, hogy nem így történt, nagyon nehéz bármilyen minősítést ezen ellenzéki magatartás kapcsán túlzónak tekinteni, de mégis azt kell, hogy mondjam, hogy most nem a politikai viták ideje van itt, hanem az összefogás ideje, ezzel az ellenzékkel is meg kell próbálnunk megteremteni azokat a viszonyokat, amelyek mellett nem politikai támadás közepette kell a kormánynak a veszély elhárításához szükséges intézkedéseket megtennie.

Hír TV