2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bayer show

Demeter Szilárd: A Kárpát-medence a nyugati kultúra Noé bárkája

  • Demeter Szilárd: A Kárpát-medence a nyugati kultúra Noé bárkája

A Bayer show első felében a műsorvezető Bayer Zsolt, a tőle jól megszokott stílusban elemezte az elmúlt napok bel- és külpolitikai eseményeinek gyöngyszemeit.

A műsor második felében Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt Bayer Zsolt műsorvezető vendége.

„Ha Shakespeare-t kidobjuk, akkor ki fogjuk dobni Platónt, akkor ki fogjuk dobni Szent Ágostont, ki fogjuk dobni előbb-utóbb Wittgenstein is, pedig ő szegény homoszexuális volt, tehát ennyi mentsége azért van, de ki fogjuk dobni a teljes magyar kultúrát úgy, ahogy van, tokkal vonóval. Mit kapunk érte cserébe? Azt mondom, hogy oké, ez a világ megérett a pusztulásra, ez látszik, ez visszaigazolja, hogy a nyugati kultúra, legalábbis az a része az egy olyan önfelszámoló kultúra. Mit kapunk érte cserébe? Mi az alternatíva? Ez az, amit nem látunk. Tehát ha a személyes válaszomra volnál kíváncsi, akkor azt mondanám, hogy tíz év múlva, húsz év múlva, ötven év múlva lesz olyan hely a világon, ahol Shakespeare-t nyugodtan lehet olvasni és Petőfit is és Aranyt is. Ezt Kárpát-medencének hívják.”

- fogalmazott Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, annak kapcsán, hogy az egyes feltörekvő nyugati ideológiák, mint például a BLM mozgalom milyen következményekkel járhatnak.

„Mit kapunk helyette? Mit kínál fel ez a cancel culture Shakespeare helyett mi nekünk?”

- tette fel kérdését Bayer Zsolt műsorvezető.

„Identitás nélküli világot és az egy nem létező világ. Tehát ez egy identitáspolitikai vita tulajdonképpen és amiket most megpróbálnak szétszedni, azok a hagyományos identitások. Tehát a kulturális identitások, a nemi identitások, a társadalmi szerepek, a vallási identitás, tehát azokat a cövekeket, azokat a mankókat, amelyek azzá tesznek minket, akik vagyunk.”

- folytatta Demeter Szilárd.

„A mi életterünket foglaltatják el másokkal, ami viszont hiányzik ebből az egész képletből, ugye az a munkakultúra. Tehát Európát azért mégis csak a munka tette naggyá, hogy képesek vagyunk mi dolgozni. Azt látjuk, hogy a migráció által bejövő tömegek nem ebben a munkakultúrában szocializálódtak. Egy része erőszakban szocializálódott, az afrikaiak biztosan, másik része pedig kereskedő népség, tehát ad-vesz, gyakorlatilag ebből él, ez az ő kultúrája. Egy idő után nem marad mivel, tehát valakinek azért dolgoznia is kellene. Ezek leszünk majd mi és a mi utódaink, akik még mindig tudjuk a munka becsületét.”

- hangsúlyozta a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!