2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Békés Márton: ’56-ban rajtunk, most magán nem tud segíteni Amerika

Hír TV

2021. január 10., vasárnap 21:54

Bayer Zsolt műsorvezető az adás első felében a tavalyi év végén és az idei év elején történt eseményekről emlékezett meg. A 2020-as esztendő annak lezárását tekintve is eltért a megszokottól. Nem pusztán a hozott intézkedések következtében, de az új évet köszöntő éjszakai randalírozások és az azokról megírt cikkek tekintetében is. Franciaországban ugyanis „mindössze” 861 autót gyújtottak fel szilveszterkor.

A tiltások és korlátozások ellenére megtartott, szolidnak cseppet sem nevezhető bulik taglalása után, szó esett a Grease című musical betiltatásáról és egy talán mai „modern szemlélettel” is szokatlannak mondható dán gyermekmeséről is.

A Bayer show második felében Békés Márton politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója volt Bayer Zsolt műsorvezető vendége, akivel az amerikai eseményekről és azok lehetséges következményeiről beszélgettek.

Előtte azonban Ronai Péter ügyvédet kapcsoltuk online, aki egy megdöbbentő kijelentést tett az elmúlt napokban a Facebook-oldalán, ahol azt mondta, hogy az ő szülei a kommunizmus elől menekültek az Egyesült Államokba és ő most a kommunizmus elől jön vissza Magyarországra.

„Igazából ez már nem az én országom. (...) Tudod én Amerikában nőttem fel, a szüleim mindig tanítottak Magyarországról, mindig is imádtam Magyarországot, de amerikai voltam, szabad voltam, más volt az élet Amerikában, mint manapság. Most eszembe jutott 1956. Először a szüleim harcoltak abban a háborúban és veszítettek, majd menekültek Amerikába, én pedig pont fordítva, 2020-ban menekültem Magyarországra.”

- jegyezte meg Ronai Péter ügyvéd, az elmúlt időszak amerikai eseményeit illetően.

Ronai Péter véleménye szerint a fő problémát az jelenti az Egyesült Államokban, hogy csupán egyetlen párt lesz az uralkodó és az elnök, Joe Biden egy korrupt ember, aki csupán névlegesen lesz az Egyesült Államok elnöke, amellett, hogy baloldali politikus. Amerikában a baloldali politika kommunizmus – mondta el Ronai Péter a Bayer show ma esti adásában.

A Capitoliumnál szerdán történt események Bayer Zsolt számára nem önmagában voltak megdöbbentőek, hanem azzal együtt vizsgálva, hogy május óta történnek hasonló dolgok Amerikában.

„Akik eddig azt mondták, hogy van kettős mérce, azok most élő, mindennapi bizonyítékát találhatják meg ennek. Egészen odáig, hogy Mark Zuckerberg egy demokratikusan egykor felhatalmazott amerikai elnököt, Donald Trumpot ki tudja tiltani a rendelkezésére álló világapparátus egészéből.”

- hívta fel a figyelmet Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

„Mondhatjuk azt, hogy most már egyszerűen annyi demokráciát exportált az USA külföldre, hogy otthon nem maradt – ez vicc – mondhatjuk ezt.”

- tette hozzá a politológus.

„Az Egyesült Államok történelmében, társadalmában, kultúrájában olyan mélyek most már ezek a törésvonalak, hogy mondtuk azt egy ideig, hogy látens polgárháború van. Én azt gondolom, hogy ez a polgárháború most már csak azon múlik, hogy a BLM közeg és ez a bizonyos Capitolium ostromló közeg találkozik-e egymással.”

- hangsúlyozta Békés Márton politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Teljes adás:

Hír TV