2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:50

Bayer show

Bayer show: Trianon legyőzése folyamatban van a lelkünkben

A Bayer show első részében az Egyesült Államokbeli történéseket vette górcső alá a műsor házigazdája, míg a második részben a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójáról Békés Mártonnal, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójával beszélgetett Bayer Zsolt.

  • Bayer show: Trianon legyőzése folyamatban van a lelkünkben

A műsor első részében Bayer Zsolt megrázó képsorokon és fotókon keresztül igyekezett helyzetjelentést adni a már-már polgárháború szélére sodródott Egyesült Államokról, ahol másfél hete zavargások és tüntetések zajlanak amiatt, mert rendőri intézkedés során életét vesztette egy többszörösen elítélt fekete férfi, George Floyd.

Bayer Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogyha

egy társadalom eljut arra a szintre, hogy többek között gyerekek fényképével kér bocsánatot a vélt vagy valós „fehér privilégiumokért”, akkor nem tudni, hogy innen van-e még visszaút. Majd hangsúlyozta, hogy semmi sem indokolhatja azt, ami napjainkban az Egyesült Államokban történik.

A műsor házigazdája azt a kérdést is feszegette, hogy az Amerikán végigsöprő erőszakhullám és a fosztogatások mögött milyen érdekcsoportok húzódhatnak meg.

A második részben Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, történész volt Bayer Zsolt vendége.

A százéves évforduló kapcsán Bayer Zsolt kijelentette, hogy „mindenki hozta a formáját”, főként az ellenzék soraiban. Születtek olyan szövegek az évforduló kapcsán, amelyek a sokat látottakat is megdöbbentettek. A műsorvezető többek között felidézte Fischer Ádám karmester nyilatkozatát, amelyben többek között az állt, hogy a jobboldalnak ünnepelnie kellene Trianon kapcsán, másrészt a karmester azt is leszögezte, hogy Magyarország nem ezeréves állam, hanem egy százéves ország.

Nehéz ezeket a szavakat kommentálni – reagált az elhagzottakra Békés Márton, majd emlékeztett arra, hogy nemzeti összetartozás napján a Demokratikus Koalíció (DK) nem volt hajlandó részt venni az Országgyűlés emlékülésén. A történész személy szerint örült az ellenzéki párt döntésének, mivel véleménye szerint van egy jól látható viselkedéskultúra, amelyről mindig azt hisszük, hogy legyőztük, pedig nem, és arra mutat rá, hogy hogy nem szabad viselkednünk – hangsúlyozta.

Majd Békés Márton azt a kérdést tette fel, hogy

milyen magyar ember az, aki ezen a napon nem gondol bele Erdély vagy a Felvidék elszakításába.

Ezt követően megjegyezte, hogy nagyon nehéz ez abból a szempontból, hogy ezek a negatív érzelmek lelki bántalmakat tudnak okozni. Ugyanakkor az idei június 4-én felmerült, hogy micsoda méltóság, micsoda erő és jövőbe tekintési képesség van ebben az országban. Az a megannyi esemény, amellyel országszerte megemlékeztek a száz évvel ezelőtt történtekre arra enged következtetni, hogy

a magyarság jobb állapotban van, mint az elmúlt 100 évben bármikor, és bár azt nem lehet kijelenteni, hogy legyőztük Trianon, de az elmondható, hogy lelkileg folyamatban van a legyőzése

– emelte ki a történész.

Békés Márton arról is beszélt, hogy

akárcsak Bethlen István idején, most is újraépítési fázisban van az ország, ez immár tíz éve tart. A mostani helyzet mind külpolitikailag, mind mentálisan, mind kulturálisan sokban hasonlít a Bethleni politikai érára. Száz év múlva arra fognak majd az emlékezni a történész szerint, hogy milyen méltóságteljes megújulás ment ezekben az években végbe,

és a kritikus írásokat és hangokat elrettentő példaként emlegetik majd.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Kocsis Máté: A kérdés az, hogy a mi politikusaink a baloldalon mit ígértek cserébe

Kocsis Máté: A kérdés az, hogy a mi politikusaink a baloldalon mit ígértek cserébe

A Fidesz válaszokat vár a dollárbaloldaltól a külföldi kampánypénzek ügyében - erről beszélt Kocsis Máté a Bayer Showban. 2022. október 02.
Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

Gulyás Gergely: Az európai gazdaság iszonyatosan megsínyli a szankciókat, Oroszország pedig nyer rajta

A háborús szankciók bevezetése óta Európa gazdasága gyengült, ezzel szemben Moszkva erősödött - hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely a Bayer show-ban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: Oroszország soha ilyen áron nem tudta értékesíteni még a földgázt és a kőolajat, mint most. 2022. szeptember 25.
Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

Dömötör Csaba: Az EU továbbra is nyomást próbál gyakorolni hazánkra

A HírTV Bayer Show című műsorának Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára volt a vendége. 2022. szeptember 18.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!