2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Zöldövezet 03:40

Kék hírek

Vádat emeltek a Beatles nevű terrorcsoport egyik feltételezett tagja ellen

A brit ügyészség terrorizmus és lőfegyver birtoklása miatt csütörtökön vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a feltételezések szerint az Iszlám Állam terrorszervezet Beatles néven hírhedtté vált négytagú terrorcsoportjának egyik dzsihadistája.

  • Vádat emeltek a Beatles nevű terrorcsoport egyik feltételezett tagja ellen

Aine Leslie Davist a Luton repülőtéren tartóztatták le, miután deportálták Törökországból. A férfit 2015 novemberében fogták el Törökországban, azóta rács mögött ül.

A londoni rendőrség, a Scotland Yard közleményében azt írta: Davisnek a nap folyamán meg kell jelennie a bíróság előtt.

A tagok brit akcentusa miatt Beatles néven hírhedtté vált csoport nyugati túszok elfogása, megkínzása és kivégzése révén vált ismertté: 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélymunkást ejtett túszul Szíriában. Áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten.

Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró - akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón -, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.

A Beatles-csoport két tagját, a 38 éves Alexanda Kotey-t és a 34 éves El Shafee Elsheikhet 2018 januárjában fogta el egy kurd milícia Szíriában. A brit állampolgárságú férfiakat átadták az Irakban állomásozó amerikai erőknek, majd Nagy-Britanniába küldték őket. 2020-ban kiadták őket az Egyesült Államoknak. Mindketten bűnösnek vallották magukat a bíróság előtt: Kotey-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Elsheikh büntetését pedig a következő héten ismertetik.

A terrorcsoport negyedik tagjával, Mohamed Emwazival egy amerikai drón végzett Szíriában 2015-ben.

2014-ben Davis felesége volt az első az Egyesült Királyságban, akit az Iszlám Állam finanszírozása miatt ítéltek el. A nő 20 ezer eurót akart küldeni férjének Szíriába.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!