2022. 08. 20. Szombat István napja
Jelenleg a TV-ben:

1920 - Az új Közép-Európa

Következik:

Vezércikk 03:00

Kék hírek

Unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és pénzmosás miatt vádat emelt egy ún. „unokázós” csalásokra szakosodott 6 tagú bűnbandával szemben, amelynek külföldön élő irányítója telefonon magát idős áldozataik unokájának vagy unokaöccsének kiadva, kitalált történetekkel sürgősen pénzt vagy ékszert kért a szeretteikért aggódó sértettektől. Bűntársai az előre felosztott szerepeiknek megfelelően a kicsalt értékek átvételében, továbbá külföldre juttatásában vettek részt.

  • Unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet ellen emeltek vádat

A vádirat szerint a három nőből és három férfiból álló, feladatmegosztáson alapuló, konspiratívan működő bűnszervezetet az Egyesült Királyságban letelepedett fóti férfi 2020 tavaszán hozta létre azzal a céllal, hogy megélhetését ún. „unokázós” csalások útján biztosítsa. A külföldön élő és a bűnszervezetet irányító férfi „futárként” bevonta a korábbi fóti lakóhelyén megismert férfit és annak élettársát, akik további fóti és budapesti bűntársakat szerveztek be. A külföldön élő férfi telefonon egyeztetett a magyarországi elkövetésben kulcsszerepet játszó fóti ismerőseivel, akik minden csalás után lecserélték a telefonjaikat és a SIM kártyákat azért, hogy megakadályozzák a lelepleződésüket.

A bűnbanda módszere az volt, hogy a tevékenységet külföldről irányító vádlott vezetékes telefonjukon időskorú, könnyen befolyásolható embereket hívott fel és magát az unokájuknak vagy unokaöccsüknek kiadva azt állította, hogy személyi sérüléssel járó autóbalesetet okozott, melynek során egy nagy értékű gépkocsiban kár keletkezett. Az idős emberek szeretteikért érzett aggodalmát kihasználva a vádlott nagyobb összeget kért a megtévesztett sértettektől az okozott kár rendezésére azzal, hogy a pénzért egy barátját fogja elküldeni. Ha a sértett közölte, hogy nem áll rendelkezésére az összeg, a csaló férfi a pénz mellett még arany ékszereket kért a borítékba tenni. Ezután a vádlott telefonon a sértett lakóhelye közelében várakozó társait áldozatuk lakásához irányította, egyben informálta őket a kitalált történetről. A kicsalt értékek sikeres átvételét követően a bűnszervezet irányítója intézkedett a pénz elosztása és külföldre juttatása érdekében. Ebben két női vádlott volt segítségére azzal, hogy pénzküldő szolgáltatón keresztül a csalással megszerzett pénzt az Egyesült Királyságba utalták.

A trükkös bűnbanda alig másfél hónapos működése alatt főként Bács-Kiskun és Pest megyében szedte áldozatait. Ez idő alatt öt idős embertől összesen több mint 8,5 millió forintot csaltak ki. További két sértettet azért nem ért kár, mert a kért 3-4 millió forint helyett csak alig néhány százezer forintjuk volt otthon. Bár a bűntársak ekkor is a közelben várták a telefonálást bonyolító vezetőjük utasítását, ő bontotta a hívást.

Az ügyészség három férfit és egy nőt többrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. A megszerzett pénzösszegek külföldre juttatásában közreműködő két női társuknak pénzmosás bűntette miatt kell felelniük. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!