2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kék hírek

Unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és pénzmosás miatt vádat emelt egy ún. „unokázós” csalásokra szakosodott 6 tagú bűnbandával szemben, amelynek külföldön élő irányítója telefonon magát idős áldozataik unokájának vagy unokaöccsének kiadva, kitalált történetekkel sürgősen pénzt vagy ékszert kért a szeretteikért aggódó sértettektől. Bűntársai az előre felosztott szerepeiknek megfelelően a kicsalt értékek átvételében, továbbá külföldre juttatásában vettek részt.

  • Unokázós csalásokra szakosodott bűnszervezet ellen emeltek vádat

A vádirat szerint a három nőből és három férfiból álló, feladatmegosztáson alapuló, konspiratívan működő bűnszervezetet az Egyesült Királyságban letelepedett fóti férfi 2020 tavaszán hozta létre azzal a céllal, hogy megélhetését ún. „unokázós” csalások útján biztosítsa. A külföldön élő és a bűnszervezetet irányító férfi „futárként” bevonta a korábbi fóti lakóhelyén megismert férfit és annak élettársát, akik további fóti és budapesti bűntársakat szerveztek be. A külföldön élő férfi telefonon egyeztetett a magyarországi elkövetésben kulcsszerepet játszó fóti ismerőseivel, akik minden csalás után lecserélték a telefonjaikat és a SIM kártyákat azért, hogy megakadályozzák a lelepleződésüket.

A bűnbanda módszere az volt, hogy a tevékenységet külföldről irányító vádlott vezetékes telefonjukon időskorú, könnyen befolyásolható embereket hívott fel és magát az unokájuknak vagy unokaöccsüknek kiadva azt állította, hogy személyi sérüléssel járó autóbalesetet okozott, melynek során egy nagy értékű gépkocsiban kár keletkezett. Az idős emberek szeretteikért érzett aggodalmát kihasználva a vádlott nagyobb összeget kért a megtévesztett sértettektől az okozott kár rendezésére azzal, hogy a pénzért egy barátját fogja elküldeni. Ha a sértett közölte, hogy nem áll rendelkezésére az összeg, a csaló férfi a pénz mellett még arany ékszereket kért a borítékba tenni. Ezután a vádlott telefonon a sértett lakóhelye közelében várakozó társait áldozatuk lakásához irányította, egyben informálta őket a kitalált történetről. A kicsalt értékek sikeres átvételét követően a bűnszervezet irányítója intézkedett a pénz elosztása és külföldre juttatása érdekében. Ebben két női vádlott volt segítségére azzal, hogy pénzküldő szolgáltatón keresztül a csalással megszerzett pénzt az Egyesült Királyságba utalták.

A trükkös bűnbanda alig másfél hónapos működése alatt főként Bács-Kiskun és Pest megyében szedte áldozatait. Ez idő alatt öt idős embertől összesen több mint 8,5 millió forintot csaltak ki. További két sértettet azért nem ért kár, mert a kért 3-4 millió forint helyett csak alig néhány százezer forintjuk volt otthon. Bár a bűntársak ekkor is a közelben várták a telefonálást bonyolító vezetőjük utasítását, ő bontotta a hívást.

Az ügyészség három férfit és egy nőt többrendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, ezért velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. A megszerzett pénzösszegek külföldre juttatásában közreműködő két női társuknak pénzmosás bűntette miatt kell felelniük. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!