2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kék hírek

Taxival ment a pénzért az unokázós csaló

Az unokázós csalók ellen létrehozott különleges egység nyomozói elfogták a fővárosban azt a nőt, aki biztosítási ügyintézőnek vagy futárnak adta ki magát, hogy megtévessze az időseket, és pénzt csaljon ki tőlük.

  • Taxival ment a pénzért az unokázós csaló

Ismét lecsapott az idősek hiszékenységét kihasználó csalók ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) megalakított nyomozócsoport. Ezúttal egy unokázós banda futárját fogták el.

A nyomozás eddigi adatai szerint a 28 éves budapesti L. Csilla június 27. és augusztus 1. között unokázós csalásokat követett el, ő volt a futár. A 28 éves nő eddig ismeretlen társa – öt alkalommal – idős embereket hívott fel telefonon azzal a történettel, hogy unokája balesetet okozott, és mivel előtte alkoholt fogyasztott, bevitték a rendőrségre, de ha kifizeti az okozott kárt a biztosítónak, akkor kiengedik, és nem indítanak eljárást ellene. Ezután a becsapottak megtakarított pénzüket vagy ékszereiket borítékban átadták a taxival érkező L. Csillának, aki futárként vagy biztosítási ügyintézőként mutatkozott be.

A BRFK unokázós nyomozócsoportjának rendőrei augusztus 1-jén délután Budán, a Szilágyi Erzsébet fasornál elfogták L. Csillát és társát, az 50 éves budapesti N. Lászlót, aki az intézkedést megelőzően taxival vitte a nőt egy pénzátvételre. A rendőrök a nőnél megtalálták azt az egymillió forintot, amit aznap csalt ki egy idős asszonytól, és azt vissza is adták a károsultnak.

A BRFK vagyonvédelmi osztályának nyomozói őrizetbe vételük mellett N. Lászlót egyrendbeli, L. Csillát ötrendbeli csalás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, amelynek során a nő további hét bűncselekmény elkövetését ismerte el.​

Az unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

Ha valaki ilyen hívást kap, utána kell járni, valóban baj van-e. Le kell tenni a telefont és fel kell hívni a hozzátartozót. A telefonálóknak ellenőrző kérdéseket kell feltenni, amire csak a valódi családtag, rokon tudhatja a választ. Nem szabad engedni a sürgetésnek, és ismeretleneknek nem szabad kiadni személyes adatokat. Tudni kell: életmentő műtét külföldön sem maradhat el amiatt, mert valaki nem tud azonnal fizetni. Hivatalos személy pedig nem kér pénzt, se rendőr, se mentő, se tűzoltó. Ha valakit megpróbáltak becsapni, hívnia kell a 112-es segélyhívó számot.

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával senki se dőljön be a csalóknak. Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével videót készítettek az unokázós csalásokról, amely az alábbi linken érhető el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!