2023. 02. 05. Vasárnap Ágota, Ingrid napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kék hírek

Megdöbbentő dolgokat fedett fel a 11 évesen vonat elé lépő Hanna kapcsán a szakértő

Iskolai zaklatások elől akart a halálba menekülni egy 11 éves kislány Gyürén. De vajon mi vesz rá egy ilyen fiatal gyermeket arra, hogy véget akarjon vetni az életének. Szakértő fedte fel a titkot, mi játszódik le ilyenkor.

  • Megdöbbentő dolgokat fedett fel a 11 évesen vonat elé lépő Hanna kapcsán a szakértő

Egy 11 éves gyereket gázolt el egy személyvonat vasárnap Gyürén. A kislány a sínek mellől, a kukoricásból lépett a vonat elé. A gyermek csodával határos módon túlélte a gázolást, ám élet és halál közt lebeg. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, nagypapája elmondása szerint pedig a lába szilánkosra tört és súlyosan roncsolódott a koponyája is. József a Borsnak elárulta: Hanna iskolai zaklatásoktól szenvedett, alighanem emiatt dönthetett úgy, hogy véget vet az életének.

Bementem az iskolába, hogy a problémát jelezzem, de nem lett eredménye

– tette hozzá megtörten József.

Mi miatt dönt egy kislány az öngyilkosság mellett?

Vajon mi játszódik le egy ilyen fiatal gyermekben, mennyi idő alatt jut el oda, hogy eldobja az életét, és hogyan lehet észre venni a jeleket? Ezek azok a kérdések, amikre választ keres mindenki az ilyen drámai esetek kapcsán.

Az öngyilkosság soha nem egyik napról a másikra alakul ki.

 Fontos leszögezni, hogy nem is egy betegség, hanem egy folyamat utolsó szakasza, a megcselekvés. Idő kell, mire valaki meghozza a döntést és meg is teszi. Az esetek többségében, ha azt nézzük, mi áll a háttérben, a kezeletlen depressziót lehet kiemelni – magyarázta dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus a Ripostnak.

– Minden eset más, egyedi, így érdemes megérteni azt, hogy az adott esetben mi játszódott le a háttérben. Vannak veszélyeztető tényezők, amikor az egyén nagyobb valószínűséggel fordul maga ellen. Ilyen lehet az a kérdés, hogy volt-e már hasonló a családban, vagy áll-e a háttérben kezelt pszichés betegség. Került-e valamilyen krízishelyzetbe? Mivel a kislány korai serdülőkorban van, tudni kell, hogy ez egy szenzitív időszak. Ilyenkor a fiataloknak sok esetben bizonytalan az önértékelése, identitásválságon megy keresztül minden serdülő. Már csak ez az állapot hangulatzavart tud okozni, szorongást, félelmet, mivel ez önmagában érzékeny időszak. Meg kell vizsgálni a környezetet és a feldolgozatlan gyerekkori traumákat, mert ezek mind befolyásolják az ember döntését. A XXI. században nem elhanyagolható és érdemes sok esetben kiemelni a társak általi bántalmazást, a megszégyenítéseket. Ez nemcsak fizikailag történhet meg. Hosszú távon pedig, ha benne marad valaki egy közegben, ahol kirekesztik, megalázzák, annak személyiségromboló hatása van. Egy idő után ők maguk is azonosulnak ezzel a szereppel – folytatja.

Megelőzhető a tragédia?

A szakember arról is beszélt: serdülőkorban nem könnyű kiszúrni az árulkodó jeleket.

– Az érzelmi zűrzavar, alvászavar, étvágytalanság vagy éppen a túlevés, ingerlékenység, figyelemzavar, romló teljesítmény utalhat arra, hogy baj van. Hozzá kell tenni, hogy a serdülőknél nehéz különbséget tenni a sündisznóeffektus és a valós depresszió között. Mivel ez az egész egy folyamat, nem egyik napról a másikra történik, így kevésbé feltűnő. Annak, aki fokozatosan látja az apró változásokat, nehéz tetten érni. Ha tudjuk, hogy baj van, az azonnali beavatkozást igényel mind a szülők, mind az iskola részéről. Az esetleges bántalmazásoknak véget kell vetni, és azzal együtt visszafordítható az öngyilkosság folyamata. Azáltal, hogy megszűnik a bántalmazás intenzitása, gyakorisága, csökken a belső feszültség. Fontos, hogy szakember, pszichológus segítségét kell kérni ilyen esetben. 

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

 

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

 Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!