2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Kék hírek

Komoly veszteséget okoznak a madarak a Tisza-tó ivadékállományában

A Tisza-tó alacsony vízállása miatt a madarak számára gázolhatóvá vált területeken veszélybe kerültek a halak. A madárkár jelentős veszteségeket okoz az ivadékállományban.

  • Komoly veszteséget okoznak a madarak a Tisza-tó ivadékállományában

A most tapasztalt nyári alacsony vízszint egyedülálló a Tisza-tó történetében, rendkívül nagy hatással van a halak életére. Ezért a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei folyamatosan figyelik a tározóban zajló változásokat, rendszeresen mérik a Tisza-tó egyes víztereinek oldott oxigéntartalmát.

A társaság tájékoztatása szerint habár a vízszint mára rendkívül alacsony lett, az oxigénviszonyok romlottak, de még nem érték el a kritikus szintet, és szerencsére egyelőre halpusztulást sem tapasztalható. 

Ennek az lehet a magyarázata, hogy a halak mobilisak, és a kedvezőtlen feltételek elől képesek elmenekülni a mélyebb vízterekbe, de nagy szerepe van ebben a nyár elején elvégzett sulyomkaszálásnak is.

A táplálékban gazdag sekélyebb vizek szintje olyan mértékig csökkent, hogy az már életveszélyes a halak számára, ezért a haltelepítések áthelyeződtek a mélyebb mederrészekre, sőt már szinte kizárólag a jelenleg biztonságos Tisza-mederre korlátozódnak – közölték.

 

Kiemelték, hogy a sekély, madarak számára gázolhatóvá vált területeken sajnálatos módon fokozottan jelentkezik a madárkár, ami vélhetően már most komoly veszteséget jelent az idei ivadékállományban. 

Felhívták a figyelmet, hogy a további apadás miatt fokozottan számolni kell azzal, hogy egyes területrészek kizáródhatnak, ami nemcsak a megközelítést nehezíti, hanem a kint rekedt halak életfeltételei is rohamosan romlani kezdenek.

Rövidtávú megoldást a csapadék jelenthetne, eddig azonban a térséget elkerülte a jelentősebb eső. Már az is nagy segítség lenne, ha a Tisza vízgyűjtőjére hullana nagyobb mennyiség, amiből a Tisza-tó is részesülhetne. Egyelőre azonban mindkettőre várnunk kell – zárták a tájékoztatót. 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

9 hónapos kisfiút keres a rendőrség

9 hónapos kisfiút keres a rendőrség

A Szolnoki Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a 9 hónapos Balogh Krisztofer Laurent szolnoki lakost. A gyermek utolsó tartózkodási helyéről édesanyjával ismeretlen helyre távozott.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!