2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Kék hírek

Ítéletet mondtak a magyarok a német kannabisz legalizáció kapcsán

A Drogkutató Intézet a Magyarországra is veszélyt jelentő német drogliberalizációs folyamatok kapcsán készített közvéleménykutatást a magyar polgárok körében. A felmérés résztvevői nagy többségben úgy gondolják, a marihuána árt az egészségnek, a kiskorúakat pedig meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Bár a droghasználattal összefüggő társadalmi toleranciaszint világszerte emelkedik, a válaszadók kétharmada akkor sem engedné gyermekének a marihuána fogyasztását, ha az legális lenne Magyarországon.

  • Ítéletet mondtak a magyarok a német kannabisz legalizáció kapcsán

A válaszadók többsége úgy véli, a marihuána használata egészségügyi kockázatot jelent, éppen ezért nem támogatja az engedélyezését Magyarországon – ez derült ki a Drogkutató Intézet közvélemény-kutatásából. A kitöltők véleményt mondtak többek között a drogliberalizációs folyamatokról, a kiskorúak védelméről és a kábítószerekkel kapcsolatos büntetések mértékéről is.

A többség szerint a marihuána káros az egészségre

A résztvevők 71,6%-a válaszolta azt, hogy szerinte a marihuána árthat a fogyasztók egészségének, 50,9%-a pedig nem is támogatná használatának engedélyezését – minden negyedik megkérdezett viszont maximálisan támogatná. Másképp viszonyultak a németországi legalizációs folyamatokhoz, ott csupán 46%-uk ítéli el a törekvést, 27,6% teljes mértékben egyetért vele.

A válaszadók többsége (55%) szigorítaná a kábítószerekkel kapcsolatos büntetési tételeket, 57,2% pedig akkor sem fogyasztana belőlük, ha tudná, nem büntetik meg érte – a „biztosan igen” lehetőséget 13,9% választotta.

A faluban élők kevésbé megengedők a drog legalizálásával kapcsolatban

A kitöltők 39%-a teljesen elítéli a kábítószerfogyasztást, illetve a szerhasználókat, viszont az „inkább elítélem”, az „inkább nem ítélem el” és az „egyáltalán nem ítélem el” opciók szinte azonos, 17% körüli eredményt értek el.

A drog legalizálásával kapcsolatos törekvéseket a kitöltők 33,2%-a teljes mértékben elítéli, a második leggyakoribb válasz (22,1%) éppen az ellenkezője, azaz teljes mértékben támogatja. Érdekesség, hogy a faluban élő kitöltőknél 70%-os az aránya az elítélőknek, tehát lényegesen magasabb a többi településtípusnál.

A fiataloknak nincs keresnivalójuk az utcán késő este

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb egyetértés (66,8%) a válaszadók között abban volt, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Csaknem 57% felelt úgy, hogy a kábítószerfogyasztás miatt jogerősen elítélteket el kell tiltani azoktól a szakmáktól, amelyekben közvetlenül gyerekekkel foglalkozhatnak.

A válaszadók 67,1%-a akkor sem engedné gyermekének a marihuána-fogyasztást, ha legális lenne Magyarországon, 18,2% inkább engedné, 6,8% pedig maximálisan támogatná ebben.

A Drogkutató Intézet rákérdezett az izlandi típusú szabályozásra is, amelynek értelmében 14 év alatti gyermek nem tartózkodhat közterületen 22 óra után: a kitöltők 68,6%-a teljes mértékben egyetért azzal, hogy a fiataloknak késő este, felnőtt kísérete nélkül nincs keresnivalójuk az utcán.

Előzmények

Az elemzés azért vált különösen aktuálissá, mert a kábítószerrel és annak szabályozásával kapcsolatos vélekedés mind egyéni, mind társadalmi és döntéshozói szinten átalakulóban van. Napjainkban egyre több országban döntenek úgy, hogy engedélyezik az állampolgároknak a kábítószer-használatot – elsősorban a fogyasztókat érintő stigmatizáció elkerülését, és az igazságszolgáltatás terheinek csökkentését hangsúlyozva. Eközben világszerte emelkedni látszik a kábítószer-használattal összefüggő társadalmi toleranciaszint.

A kutatásról

A Drogkutató Intézet nem reprezentatív közvélemény-kutatásában 1122 fő válaszolta meg az online kérdőív formájában feltett húsz kérdést 2023. március 27. és április 17. között.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Végzetes ütközés történt Nagypeterdnél

Végzetes ütközés történt Nagypeterdnél

Ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek, amikor egy személygépkocsi egy köveket szállító kamionnal ütközött kedden a 6-os főúton, Nagypeterd térségében - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!