2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Kék hírek

Ítéletet mondtak a magyarok a német kannabisz legalizáció kapcsán

A Drogkutató Intézet a Magyarországra is veszélyt jelentő német drogliberalizációs folyamatok kapcsán készített közvéleménykutatást a magyar polgárok körében. A felmérés résztvevői nagy többségben úgy gondolják, a marihuána árt az egészségnek, a kiskorúakat pedig meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Bár a droghasználattal összefüggő társadalmi toleranciaszint világszerte emelkedik, a válaszadók kétharmada akkor sem engedné gyermekének a marihuána fogyasztását, ha az legális lenne Magyarországon.

  • Ítéletet mondtak a magyarok a német kannabisz legalizáció kapcsán

A válaszadók többsége úgy véli, a marihuána használata egészségügyi kockázatot jelent, éppen ezért nem támogatja az engedélyezését Magyarországon – ez derült ki a Drogkutató Intézet közvélemény-kutatásából. A kitöltők véleményt mondtak többek között a drogliberalizációs folyamatokról, a kiskorúak védelméről és a kábítószerekkel kapcsolatos büntetések mértékéről is.

A többség szerint a marihuána káros az egészségre

A résztvevők 71,6%-a válaszolta azt, hogy szerinte a marihuána árthat a fogyasztók egészségének, 50,9%-a pedig nem is támogatná használatának engedélyezését – minden negyedik megkérdezett viszont maximálisan támogatná. Másképp viszonyultak a németországi legalizációs folyamatokhoz, ott csupán 46%-uk ítéli el a törekvést, 27,6% teljes mértékben egyetért vele.

A válaszadók többsége (55%) szigorítaná a kábítószerekkel kapcsolatos büntetési tételeket, 57,2% pedig akkor sem fogyasztana belőlük, ha tudná, nem büntetik meg érte – a „biztosan igen” lehetőséget 13,9% választotta.

A faluban élők kevésbé megengedők a drog legalizálásával kapcsolatban

A kitöltők 39%-a teljesen elítéli a kábítószerfogyasztást, illetve a szerhasználókat, viszont az „inkább elítélem”, az „inkább nem ítélem el” és az „egyáltalán nem ítélem el” opciók szinte azonos, 17% körüli eredményt értek el.

A drog legalizálásával kapcsolatos törekvéseket a kitöltők 33,2%-a teljes mértékben elítéli, a második leggyakoribb válasz (22,1%) éppen az ellenkezője, azaz teljes mértékben támogatja. Érdekesség, hogy a faluban élő kitöltőknél 70%-os az aránya az elítélőknek, tehát lényegesen magasabb a többi településtípusnál.

A fiataloknak nincs keresnivalójuk az utcán késő este

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb egyetértés (66,8%) a válaszadók között abban volt, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Csaknem 57% felelt úgy, hogy a kábítószerfogyasztás miatt jogerősen elítélteket el kell tiltani azoktól a szakmáktól, amelyekben közvetlenül gyerekekkel foglalkozhatnak.

A válaszadók 67,1%-a akkor sem engedné gyermekének a marihuána-fogyasztást, ha legális lenne Magyarországon, 18,2% inkább engedné, 6,8% pedig maximálisan támogatná ebben.

A Drogkutató Intézet rákérdezett az izlandi típusú szabályozásra is, amelynek értelmében 14 év alatti gyermek nem tartózkodhat közterületen 22 óra után: a kitöltők 68,6%-a teljes mértékben egyetért azzal, hogy a fiataloknak késő este, felnőtt kísérete nélkül nincs keresnivalójuk az utcán.

Előzmények

Az elemzés azért vált különösen aktuálissá, mert a kábítószerrel és annak szabályozásával kapcsolatos vélekedés mind egyéni, mind társadalmi és döntéshozói szinten átalakulóban van. Napjainkban egyre több országban döntenek úgy, hogy engedélyezik az állampolgároknak a kábítószer-használatot – elsősorban a fogyasztókat érintő stigmatizáció elkerülését, és az igazságszolgáltatás terheinek csökkentését hangsúlyozva. Eközben világszerte emelkedni látszik a kábítószer-használattal összefüggő társadalmi toleranciaszint.

A kutatásról

A Drogkutató Intézet nem reprezentatív közvélemény-kutatásában 1122 fő válaszolta meg az online kérdőív formájában feltett húsz kérdést 2023. március 27. és április 17. között.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A Viszkis szomszédja volt az esztergomi robbantó

A Viszkis szomszédja volt az esztergomi robbantó

Egy családi háznál történt robbantás szerda este Esztergomban. Egy zavart férfi robbantással fenyegetőzött. Később ezt meg is tette megölve egy rendőrt és saját magát is. A dráma közvetlenül Ambrus Attila portája mellett történt, a két férfi 300 méterre lakott egymástól - írja a Bors.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!