2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Halálos fenyegetéseket írt a börtönben a kedvezménnyel szabadult olaszliszkai lincselő

Hír TV

2019. július 19., péntek 17:54

Életveszélyes fenyegetéseket írt a börtönben a négy napja jó magaviselete miatt kedvezménnyel szabadult olaszliszkai lincselő, ifjabb Horváth Dezső azoknak szánta üzeneteit, akik szerinte ellene, illetve a vérengzésben ugyancsak részt vett családtagjai ellen tehettek vallomást a történtek vizsgálatában.

Kiváló magaviseletéért a jogerősen kiszabott tizenhét helyett tizenhárom esztendő után kiszabadulhatott hétfőn ifjabb Horváth Dezső, ám a Szögi Lajos családját képviselő ügyvéd szerint korántsem báránylelkű a lincselő. Fogvatartása idején még halálos fenyegetéseket tartalmazó leveleket írogatott – írta a Bors.

Az elő­ze­tes letartóztatása idején találtak Horváthnál néhány kézzel írt levelet, amit az akkor szabaduló zárkatársával akart kicsempésztetni. A levelekben azokat az embereket fenyegette meg, akikről úgy gondolta, hogy kihallgatják az ügy­ben, s terhelő vallomást tehetnek rá vagy a családtagjaira. Azt üzente, szabadulása után leszámol velük.

Sosem felejtem el, tele volt helyesírási hibákkal. Úgy fogalmazott: a „hódon”, azaz a Holdon vegyen házat, aki velük szembe mer menni

– idézte fel a Borsnak Helmeczy László. Az áldozat családtagjait képviselő ügyvéd hozzátette:

ifjabb Horváth Dezső volt a legkegyetlenebb lincselő, aki csak fiatal kora miatt úszhatta meg az életfogytiglant.

A jogász szerint változtatni kellene a szabályokon, a különös kegyetlenséggel elkövetett életellenes bűncse­lekmények esetén el kellene törölni a kedvezménnyel szabadulás lehetőségét.

2006. október 15-én olaszliszkai cigányok verték agyon különös kegyetlenséggel lányai szeme láttára Szögi Lajost. A tiszavasvári tanár kocsijával Vámos­új­faluba tartott, amikor arra lett figyelmes, hogy egy kislány, a tizenegy éves Horváth Kitti beleesett az árokba, miután átszaladt az úttesten. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, de a lány rokonai rátámadtak. Miközben a kislány azt kiabálta: „Anya, élek!”, addig Horváth Dezsőné a férjének azt üvöltötte: „Öld meg a magyart, meghalt a gyerek”! Szögi Lajost több mint száz ütés és rúgás érte a testén, a tanár tizennégy és ötéves lányai az autó hátsó ülésén nézték végig a történteket, miközben többen azt ordították nekik a feldühödött tömegből, hogy fogják be a szájukat, különben megerőszakolják őket. A végén az arccal a földön fekvő Szögi Lajost úgy oldalba rúgta a harmadrendű vádlott, hogy a magatehetetlen test hanyatt fordult. Volt olyan fiatalkorú elkövető, aki mezítláb rugdosta a tanárt és úgy kellett lemosni a vért a lábáról, míg a többi lincselő otthon égette el a véres cipőket és ruhákat.

A lincselők közül a bíróság jogerősen 2009-ben nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen százötvenhét év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Ítélőtábla idősebb Horváth Dezsőt, Fercsák Györgyöt és Jónás Gusztávot életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, ifjabb Horváth Dezső tizenhét évet kapott.

Bors alapján PestiSrácok