2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba

Következik:

Híradó 12:00

Kék hírek

Gyöngyöspatai tanárverések: nyomozás indulhat a helyi roma gyerekek ügyében

Bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon és az ügyészségen Tényi István azután, hogy nyilvánosságra került, a helyi cigánygyerekek több esetben is bántalmazhatták tanáraikat - írja a PestiSrácok.

  • Gyöngyöspatai tanárverések: nyomozás indulhat a helyi roma gyerekek ügyében

 

A kisvárosi iskola tanári kara a múlt héten levelet küldött pár napja a Hír TV-nek, amiben leírták, verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a roma diákok a gyöngyöspatai iskolában tanító pedagógusokat, sőt, egyikük otthonába kétszer is betörtek. Az érintett pedagógus nehezményezte, hogy a romákkal ellentétben ő a betörés után nem kapott kártérítést.

A tanárok egyébként félnek a településen élő romáktól, hiszen levelükből kiderült az is, hogy többször megfenyegették már őket.

A bíróság ugyanakkor mégis az önkormányzatot kötelezte 100 millió forint kártérítésre, mert szerintük a település oktatási intézményében 62 roma diákot szegregáltak. A peranyagból azonban kiderül, hogy

több érintett szülő nem tett eleget kötelességének és nem járatta iskolába a gyerekét.

A térség országgyűlési képviselője szerint sok esetben évente 2-300 órát is igazolatlanul hiányoztak a gyerekek (Tényi emiatt szintén a hatóságokhoz fordult). A tanárok leveléből az is kiderül, hogy

a magyar gyermekek félnek a roma gyermekektől, volt, akit emiatt a napköziből is ki kellett venni. 

 

Ismert, a gyöngyöspatai iskolában történt szegregáció vizsgálatát a Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte. A gyöngyöspatai helyzetről a PestiSrácok.hu is készített riportot, amiben megszólalt – a Gyöngyöspata kapcsán ugyancsak filmet készítő –  Bayer Zsolt, a Hír TV műsorvezetője is, illetve Ábrahám Róbert roma vlogger és Horváth László fideszes képviselő. Emellett a gyöngyöspatai ügyben megszólalt a kormányszóvivő is, Szentkirályi Alexandra elmondta: a kormány nem engedi, hogy külföldről finanszírozott szervezetek hátrányos helyzetű diákokon nyerészkedjenek, de a kártérítést Orbán Viktor miniszterelnök is igazságtalannak nevezte.

PestiSrácok

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem túlélőket, hanem csak holttesteket keresnek + videó

Már nem túlélőket, hanem csak holttesteket keresnek + videó

Szerdán délután a rendőrség munkatársai megtalálták a verőcei hajóbaleset egyik áldozatának holttestét. A testet Budapesttől 40 kilométerre emelték ki a Dunából. A tragédia többi áldozatát továbbra is keresi a rendőrség és a katasztrófavédelem.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!