2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Levélben írták le a gyöngyöspatai tanárok, hogy mi is zajlik az iskolában

Verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a roma diákok a gyöngyöspatai iskolában tanító pedagógusokat - ez derült ki abból a levélből, amit a kisvárosi iskola tanári kara juttatott el a Hír TV-hez. A pedagógusok eddig még nem adtak interjút, ugyanis félnek a településen élő romáktól. Levelükből kiderült az is, hogy többször megfenyegették már őket.

  • Levélben írták le a gyöngyöspatai tanárok, hogy mi is zajlik az iskolában

"Én azért kapok pénzt mert minket szegregációt csináltak, mert elkülönítettek minket, úgy bántak velünk mint egy kutyával..."

- erről egy roma fiatal beszélt Informátor című műsorunknak. A fiú azt állította, az iskolában kiabáltak velük, és többször megverték őket. A bíróság szerint a település oktatási intézményében 62 roma diákot szegregáltak, ezért a tankerületet és az önkormányzatot 100 millió forint kártérítésre kötelezte.

A peranyagból kiderül, hogy több érintett szülő nem tett eleget kötelességének és nem járatta iskolába a gyerekét. A térség országgyűlési képviselője szerint sok esetben évente 2-300 órát is igazolatlanul hiányoztak a gyerekek.

"A magyar gyermekek félnek a roma gyermekektől. Volt, aki nem vitte el a gyermekét, de a napköziből kivette a bántalmazások miatt"

- ez egy részlet a gyöngyöspatai tanárok szerkesztőségünknek eljuttatott levélből.

A pedagógusok nem mertek kamera elé állni. De azt mondták szeretnék elmondani, hogy ők hogyan látják a Gyöngyöspatán történteket.

A levélből kiderül, hogy a tanárokat verbálisan bántalmazták. Folyamatosan provokálták, hogy olyan kifejezéseket mondjanak - idegesen - , amit nem lehetne. Mindezt a roma gyerekek telefonjukkal fel is vették, hogy felhasználják ellenük. Több tanárt fizikailag is bántalmaztak, sőt egyikük otthonába kétszer is betörtek. Az érintett pedagógus azt is leírta, hogy ő a betörés után nem kapott kártérítést, miközben a szegregáltan oktatott diákoknak csaknem 100 millió forintot ítéltek meg.

A gyöngyöspatai iskolában történt szegregáció vizsgálatát a Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte.

A helyi romák korábban azt mondták híradónknak, hogy ők közvetlenül Soros György segítségét várják.

Az gyöngyöspatai ügyben a kormányszóvivő is megszólalt. Szentkirályi Alexandra elmondta: a kormány nem engedi, hogy külföldről finanszírozott szervezetek hátrányos helyzetű diákokon nyerészkedjenek.

A kormány vissza akarja adni az esélyt a gyöngyöspatai gyerekeknek

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kövér László: Az Európai Unió maga tántorog a saját Trianonja felé

Kövér László: Az Európai Unió maga tántorog a saját Trianonja felé

A Trianonból kivezető magyar út és Európa saját Trianonját elkerülő útja ugyanazzal a lépéssel kezdődik, ezt a nemzeti identitáshoz való jog emberi jogként való elismerése, valamint az államok általi kölcsönös és érdemi szavatolása jelenti - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Várpalotán, a Trianon Múzeum újranyitási ünnepségén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!