2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Levélben írták le a gyöngyöspatai tanárok, hogy mi is zajlik az iskolában

Hír TV

2020. január 29., szerda 18:54

Verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a roma diákok a gyöngyöspatai iskolában tanító pedagógusokat - ez derült ki abból a levélből, amit a kisvárosi iskola tanári kara juttatott el a Hír TV-hez. A pedagógusok eddig még nem adtak interjút, ugyanis félnek a településen élő romáktól. Levelükből kiderült az is, hogy többször megfenyegették már őket.

"Én azért kapok pénzt mert minket szegregációt csináltak, mert elkülönítettek minket, úgy bántak velünk mint egy kutyával..."

- erről egy roma fiatal beszélt Informátor című műsorunknak. A fiú azt állította, az iskolában kiabáltak velük, és többször megverték őket. A bíróság szerint a település oktatási intézményében 62 roma diákot szegregáltak, ezért a tankerületet és az önkormányzatot 100 millió forint kártérítésre kötelezte.

A peranyagból kiderül, hogy több érintett szülő nem tett eleget kötelességének és nem járatta iskolába a gyerekét. A térség országgyűlési képviselője szerint sok esetben évente 2-300 órát is igazolatlanul hiányoztak a gyerekek.

"A magyar gyermekek félnek a roma gyermekektől. Volt, aki nem vitte el a gyermekét, de a napköziből kivette a bántalmazások miatt"

- ez egy részlet a gyöngyöspatai tanárok szerkesztőségünknek eljuttatott levélből.

A pedagógusok nem mertek kamera elé állni. De azt mondták szeretnék elmondani, hogy ők hogyan látják a Gyöngyöspatán történteket.

A levélből kiderül, hogy a tanárokat verbálisan bántalmazták. Folyamatosan provokálták, hogy olyan kifejezéseket mondjanak - idegesen - , amit nem lehetne. Mindezt a roma gyerekek telefonjukkal fel is vették, hogy felhasználják ellenük. Több tanárt fizikailag is bántalmaztak, sőt egyikük otthonába kétszer is betörtek. Az érintett pedagógus azt is leírta, hogy ő a betörés után nem kapott kártérítést, miközben a szegregáltan oktatott diákoknak csaknem 100 millió forintot ítéltek meg.

A gyöngyöspatai iskolában történt szegregáció vizsgálatát a Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte.

A helyi romák korábban azt mondták híradónknak, hogy ők közvetlenül Soros György segítségét várják.

Az gyöngyöspatai ügyben a kormányszóvivő is megszólalt. Szentkirályi Alexandra elmondta: a kormány nem engedi, hogy külföldről finanszírozott szervezetek hátrányos helyzetű diákokon nyerészkedjenek.

A kormány vissza akarja adni az esélyt a gyöngyöspatai gyerekeknek

Hír TV