2021. 09. 20. Hétfő Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Kék hírek

Franciaországban fogták el a magát rendőrnek kiadó férfit

A Debreceni Járásbíróság 2021. szeptember 9-én, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki még 2009-ben magát rendőrnek kiadva házkutatást színlelt és így aranyékszereket tulajdonított el a sértettől. A férfi a bűncselekményt követően megszökött, azonban 2020 decemberében Franciaországban elfogták.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – 1 év 6 hónap börtönbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott. Az elsőfokú bíróság a vádlottat hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott még 2009 szeptemberében összeismerkedett A. J.-vel, aki felajánlotta a férfinak, hogy lakjon nála, így egy időre megoldódhat a lakhatási gondja. Mindkét férfi nehéz anyagi helyzetben volt, ezért A. J. elmondta L. Z.-nek, hogy többször tett már szert úgy jövedelemre, hogy magát rendőrnek adta ki, házkutatást színlelve bejutott a lakóházba és az onnan eltulajdonított értéktárgyakat értékesítette. A férfi rávette L. Z.-t, hogy hasonló módszerrel elkövetett bűncselekményekben működjön közre, az ellopott értékek eladásából befolyó összegből pedig fedezni tudja a lakhatását.

A vádlott és társa 2009. szeptember 28-án 14 óra 30 perc körül Debrecenben, a Kossuth utcán megjelentek egy idős, akkor 71 éves nőnél, akit A. J. ismert és tőle akartak jogtalanul értéktárgyakat megszerezni. Mivel A. J.-t a sértett személyesen ismerte, ezért a férfi rábírta a vádlottat, hogy adja ki magát rendőrnek és úgy menjen be az idős asszony lakásába. A bűncselekmény elkövetéséhez a férfi átadott a vádlottnak egy rendőrségi jelvénynek látszó tárgyat, egy fekete bőr tokot, amelyre egy címer volt ragasztva. L. Z. felment a sértett lakásához, közben társa a ház közelében várakozott és figyelt. Az idős nő ajtót nyitott a vádlottnak, aki valótlanul azt állította, hogy ő rendőr, majd megmutatta a rendőrségi jelvénynek látszó tárgyat is és közölte, hogy házkutatást fog tartani. A férfi eközben a lábával betámasztotta az ajtót, hogy azt a sértett ne tudja bezárni. Az álrendőr az állította, hogy információja van arról, hogy az idős nő hamis ékszereket árul, a zsebéből ki is vett egy nyakláncot, amit letett az asztalra és azt mondta, hogy az is hamis. Ezt követően a férfi felszólította a sértettet, hogy adja át az összes ékszerét. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy az intézkedésnek nem szegülhet ellen, mert akkor bűncselekményt követ el. A sértett abban a hiszemben, hogy a vádlott rendőrként hivatalos eljárást folytat, a fenyegetés hatására félelmében elővette az aranyékszerét tartalmazó dobozt és azt átadta a vádlott részére. A vádlott az ékszereket zsebre tette és közölte, hogy a házhoz érkező rendőrök elé megy, hogy őket a sértett lakáshoz vezesse. Ezt követően a férfi a ház előtt találkozott a társával, akinek az ékszereket átadta, majd elmenekültek.

A bűncselekmény felbújtóját A. J.-t, mint különös visszaesőt a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2011. április 11-én jogerősen 4 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi társa L. Z. akkor a bűncselekmény elkövetése után a hatóságok elől megszökött, vele szemben a bíróság európai elfogatóparancsot adott. A vádlottat végül 2020. december 16-án Franciaországban fogták el. A férfi kiadatását követően Magyarországon bűnügyi felügyelet alá került. A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kihasználta a gépjármű-tulajdonosok óvatlanságát

A kunszentmártoni és a tiszakécskei rendőrök együttműködése hozta meg a sikert: az öcsödi jogsértőt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. 2021. szeptember 20.

Meglepték az ünnepeltet a siófoki rendőrök

Armand négy éves, és oda van a rendőrökért! 2021. szeptember 20.

Léccel szúrta szájon az ismerősét

A férfi 2020 szeptemberében Kiskunhalason az egyik ismerősét egy régi konfliktus miatt bántalmazta, fenyegette, majd egy léccel szájon szúrta. 2021. szeptember 20.

Legfrisebb híreink

Hekkertámadás vagy rendszerhiba?

Továbbra sem lehet tudni, miért mondott csődöt az ellenzéki előválasztás rendszere a hétvégén. A napi aktuális vendége volt Ifj. Lomnici Zoltán jogi szakértő.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!