2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vonulást most nem, de sok tízezres demonstrációt hozhat az este

Hír TV

2018. május 8., kedd 15:22, frissítve: kedd 18:00

Egész napos tüntetés kíséretében alakult meg az új országgyűlés. A demonstrálók egy része a Kossuth téren éjszakázott, majd az ülés megkezdése előtt kiszorították őket. Ezt követően egy nagyobb tömeg indult meg a Parlament felé, de őket már nem állították meg a rendőrök. Végül az Országház kijárataihoz vonultak a demonstrálók, ahol rendőrsorfal védte az épületből távozókat.

Ezzel azonban nincsen vége, este hattól, szintén a Kossuth téren a „3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért” elnevezésű esemény veszi kezdetét. A szervezők a Facebookon azt írják, hogy koordinálnak a délelőtti tüntetés szervezőivel.

Mint tájékoztatnak: most nem fognak vonulni, csak a téren lesznek.

„Nem hagyhatjuk hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában. Hozzák nyilvánosságra a miniszterelnök vejének cégéről szóló OLAF-jelentést, és csatlakozzunk a felálló Európai Ügyészséghez. A hatalmat ellenőrző sajtó legyen szabad. A közmédia ne a kormánypropagandát szolgálja. Megvédjük a civileket, az önkormányzatokat és a bíróságokat! Az ellenzék tegye a dolgát. Belharcok helyett közös erővel lépjen fel a hatalom önkényével szemben. Felelősek vagyunk a hazánkért, tegyünk érte! Legyünk aktív, cselekvő polgárok a tüntetéseken kívül is! Legyünk szolidárisak azokkal, akiket a hatalom magára hagy: a kilakoltatás előtt állókkal, a szegényekkel, és mindenkivel, akinek a hatalom elveszi a jövőjét” – írták a közösségi oldalon az esemény alá.

Hozzáteszik: Most is szeretnék megmutatni, hogy az Orbán rendszerrel szemben már milyen sokféle ember kritikus. „Mindegyikük megmutatta már, hogy lehet cselekedni a hatalommal szemben is. Korábban egyikük a KDNP-tagja volt, másikuk volt fideszes polgármester, mára mégis mindegyiküket támadja a Fidesz. A felszólalók kétharmada vidéki születésű és mind azt szeretnék, hogy jobban megértsük egymást hazánkban, Magyarországon” – fogalmaztak.

A demonstráción felszólalnak:

• Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője

• Lakatos Béla, Ács város polgármestere

• Lukácsi Katalin, a „Viszlát kétharmad” aktivistája

• Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója

...de a szervezők is beszédet mondanak:

• Gulyás Balázs, aktivista

• Gyetvai Viktor, diáktüntető

• Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár

A Facebookon több mint 28 ezren érdeklődnek a tüntetés iránt.

Ez történt:

Legutóbb április 21-én szombaton tartottak tüntetést Budapesten. Akkor a demokráciáért és a sajtószabadságért. A tömeg a Kossuth térről vonult át a Szabad sajtó útjára, ahol több közéleti szereplő is beszédet mondott: így Móra Veronika az Ökotárstól, Gulyás Balázs, Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely író, újságíró, vagy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. Bővebben>>>

Azt megelőzően pedig, április 14-én, tízezrek tüntettek Budapest belvárosában az elmúlt évek szerintük félelmet keltő bevándorlásellenes kormánypropagandája, valamint az aránytalan választási rendszer ellen.

A Hír TV a Facebook-oldalán ismét élőben közvetíti a demonstrációt, ahogy tette idáig is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!