2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tovább pörög az ellenzék a PISA-eredményeken

,

2016. december 11., vasárnap 17:20, frissítve: vasárnap 18:22

Az Együtt a szakképzés és a diákhitelezés kiterjesztését javasolja a romló oktatási eredmények és a fiatalkori munkanélküliség kezelésére. Az LMP egy PISA-kerekasztalnál dolgozna ki egy versenyképesebb oktatási rendszert.

A 15 éves diákok nemzetközi teljesítménymérési programjának, közismert nevén a PISA-nak kedden publikálták a Magyarországra nézve lesújtó eredményeit. Lázár János a hírre úgy reagált: „nem a kormány áll a katedrán és nem a kormány ül a padban. A kancelláriaminiszter szakmai egyeztetést javasolt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelybe az akadémiát is bevonná, illetve a szakképzési módszertant is vizsgálnák.

Az LMP szerint „fontos lenne a pedagógusképzésnek és továbbképzésnek a reformja”. Az ellenzéki párt a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűnének tartja az oktatási rendszer szétverését. Ezért egy PISA-kerekasztal létrehozását javasolják, mert szerintük a jelenlegi szakmai egyeztetések elégtelenek, az oktatási kerekasztalt pedig a kormány bábszervezetének tartják.

– Akik mérvadók ellenzékből vagy más szempontból, […] azoknak a hangja el van nyomva, ki vannak szorítva, nincsenek meghívva – jelentette ki Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

„Azt gondoljuk, ebben a helyzetben Orbán Viktornak kell a közvélemény elé kiállnia és magyaráznia ezt a bizonyítványt. Magyarázni, hogy mi az oka ennek, hogy ez így történt, és felmutatni azokat a megoldásokat, hogy ez miben fog változni az elkövetkező időszakban, hiszen egyértelmű, hogy ebbe az eredménybe nem törődhetünk bele” – mondta a párt országgyűlési képviselője.

Az Együtt az oktatásban résztvevők körének bővítését és többletfinanszírozását javasolja. „Az Együtt három javaslatot fogalmaz meg az orbáni iskolarendszer károsultjai számára: szeretnénk megerősíteni a második esély iskoláknak a hálózatát, szeretnénk azt, hogyha a programozói képzés a diákhitelrendszer kiterjesztésével mindenki számára elérhető lenne, és végül pedig szeretnénk, ha komoly állami támogatás lenne a pályakezdők gyakornoki helyeivel kapcsolatban” – közölte Pataki Márton, a párt elnökségi tagja.

A 2015-ös PISA-felmérésen az EU-ból Finnország és Észtország járt az élen, de ugrásszerűen javultak a lengyel diákok eredményei is. „Ami miatt valószínűleg sikeresek, hogy sikeresen decentralizálták az oktatási rendszerüket. Ez jelentette egyrészt az irányításnak a decentralizálását is, meg a tartalmi irányítás is hasonló. Sokkal szabadabban dolgoznak a pedagógusok” – nyilatkozta a Hír TV-nek Nahalka István oktatáskutató.

Magyarországon éppen egy évvel ezelőtt vonultak az utcára egyebek mellett éppen az oktatás decentralizálását követelve. A hetekig tartó demonstráció hatására a kormány jelentősen átalakította a Kliket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!